La plataforma d'eurodiputats Diàleg UE-Catalunya ha afirmat que la demanda de 177 anys de presó als líders independentistes per part de la fiscalia espanyola "ha destruït qualsevol esperança que el govern socialista pugui portar a terme una negociació significativa sobre la qüestió catalana". En un comunicat, el grup d'eurodiputats denuncia "la manca de resposta política de les autoritats espanyoles" en el cas de l'1 d'octubre. La plataforma expressa "una profunda preocupació" per les altes penes de presó que demana el ministeri públic.

"Si es confirmen les sentències, es podria crear un precedent perillós a Espanya i, al seu torn, a la Unió Europea", alerten. Per això reiteren la seva crida a les institucions europees perquè "reconsiderin" com protegeixen "els drets civils i polítics" en aquest cas.

La plataforma denuncia que les acusacions de rebel·lió són "falses" perquè "ja han estat refusades pels tribunals belga i alemany" quan van rebutjar les peticions d'euroordres de les autoritats espanyoles contra Carles Puigdemont i els quatre consellers a l'estranger. "Els líders catalans han estat acusats de crims que no han comès basant-se en una violència que no existeix", afirma el text. A més, denuncien el fet que la premsa tingués accés "abans que la defensa dels acusats" com una "prova de les moltes irregularitats i violacions de drets" en el cas de l'1 d'octubre.

La plataforma està integrada per parlamentaris de diferents grups polítics que inclouen entre els seus membres la filla d'un dels pares fundadors de la UE, la italiana Barbara Spinelli, la vicepresidenta dels socialdemòcrates a la cambra, Tanja Fajon, o l'exministre d'Exteriors d'Eslovènia Ivo Vajgl.