L’eurodiputat irlandès Matt Carthy ha afirmat que en la resposta al procés, l’Estat espanyol està actuant fora de “les normes de la democràcia, els drets humans i la cultura de la pau”. El representant del Sinn Féin (GUE-NGL) ha expressat estar “en xoc” després d’una actuació de Madrid “desproporcionada” contra l’independentisme català.

De fet, creu que l’executiu de Rajoy “no ha llegit mai un llibre d’història” perquè, segons ell, “no ha après les lliçons del passat” sobre com tractar casos d’independentisme dins un Estat. Carthy ha assenyalat que històricament, quan un Estat ha “oprimit” un territori que vol la plena autonomia, “el desig d’independència ha augmentat”.

D’altra banda, l’eurodiputat del Sinn Féin ha lamentat el paper de Brussel·les. “La decepció més gran ha estat la resposta de la UE, que ha estat asseure’s i mirar cap a l’altra banda, fer veure que no està passant res”, ha dit. Segons ell, durant l’1-O “no hi va haver cap resposta” i, quan va haver-n’hi, “va ser dèbil”. “Com podrà mai la Unió Europea dirigir-se als països i dir-los com han d’adherir-se als principis de la pau i la democràcia?”, s’ha preguntat. “Estan permetent que aquests principis es trenquin”, ha afegit. 

El representant de la República d’Irlanda ha demanat a l’Estat espanyol que “reconegui els seus errors, que respecti les normes de la democràcia i entendre que les seves accions només portaran a un increment dels moviments independentistes”. Alhora, ha aplaudit “la determinació dels líders catalans a les maneres democràtiques” tot i que “és difícil” evitar “caure en provocacions”. 

En una atenció a mitjans després d’una reunió amb membres de Plataforma per la Llengua a Estrasburg, Carthy també s'ha compromès a contribuir perquè el català assoleixi més cotes d'oficialitat.