Una eurodiputada del PP s'ha quedat amb un pam de nas per una resposta de la Comissió Europea, totalment contrària a la que esperava. L'eurodiputada mallorquina Rosa Estaràs havia preguntat a Brussel·les si seria possible que els estats membres limitessin la venda d'habitatges a no residents (com pretén fer el Govern balear d'esquerres), tenint en compte la prohibició de les restriccions a la circulació de capitals entre països del bloc comunitari. I és que fa temps que el PP s'oposa a aquesta mesura, tot buscant ara la complicitat d'Europa per acabar d'enterrar-la. Però la resposta de l'executiu comunitari ha capgirat els plans dels populars.

🏠 Balears planteja limitar la venda de cases a estrangers: la solució a una situació insostenible?

L'eurocomissària de Serveis financers, Estabilitat financera i Unió dels Mercats de Capitals, la irlandesa Mairead McGuiness, ha respost que es pot limitar la venda d'habitatges a no residents si hi ha "raons imperioses d'interès general" reconegudes en la jurisprudència del Tribunal de Justícia europeu (TJUE) — cosa que deixa la porta oberta a fer-ho a les illes Balears, de manera contrària al que volien Estaràs i el PP.

El PP tergiversa la informació

És veritat que la legislació europea prohibeix les restriccions als moviments de capitals relacionats amb l'adquisició de béns immobles, però McGuiness també ha recordat que aquesta legislació reconeix que "les restriccions poden estar justificades per raons d'ordre públic o seguretat pública, o per raons imperioses d'interès general reconegudes en la jurisprudència del TJUE, sempre que no siguin discriminatòries i siguin proporcionades a l'objectiu perseguit". Això vol dir que les mesures han de ser "adients per garantir, de manera coherent i sistemàtica, la realització de l'objectiu perseguit" i no anar "més enllà del necessari per assolir-lo".

Un cop s'ha conegut la resposta, el PP ha tergiversat la informació i s'ha quedat només amb el fet que "la Comissió Europea deixa clar el que advertíem: prohibir la venda d'habitatges a estrangers contravé la normativa de la UE". És per això que el candidat de Més per Mallorca, l'ecosobiranista Lluís Apesteguia, no s'ha pogut estar de criticar els "seriosos problemes de lectoescriptura a cal PP". A més, ha titllat la situació de poètica: "Què és la poesia? L'eurodiputada Rosa Estaràs demana a la Comissió Europea si es pot limitar la compra d'habitatges a no residents, esperant un no absolut. La Comissió Europea li respon que sí que es pot, sempre que sigui per raons d'interès general justificades i amb proporcionalitat".

 

Imatge principal: l'eurodiputada mallorquina Rosa Estaràs (PP) / Parlament Europeu