L'eurodiputada irlandesa Clare Daly (socialista independent) ha tret els colors avui al comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, per no dir res per la forma com Espanya tracta Catalunya. Ha comparat la situació amb la de Polònia i Hongria, on la UE sí que persegueix els excessos dels seus governs.

Daly s'ha mostrat decebuda amb la resposta de circumstàncies que li ha donat el comissari, que ha indicat que el cas català és un afer intern espanyol. "Desconcertant resposta de Reynders a la meva pregunta. El poder judicial és independent o no ho és. Com és [que Catalunya] és una "qüestió interna d'Espanya" però Polònia no ho és? Un cop més, la Comissió Europea ha aplicat una doble vara de mesurar. Estat de dret sí...excepte per als catalans", ha afegit.

En la seva intervenció l'eurodiputada ha criticat el "silenci" que manté la UE respecte a com tracta Espanya els catalans. "Com pot ser que vostè faci un informe sobre la situació de l'Estat de dret a la UE i no faci cap menció del que està passant a Catalunya? Com pot ser que no faci una menció especial del Tribunal de Comptes, que ha estat justament criticat pel Consell d'Europa per una exagerada politització?", ha preguntat. 

L'eurodiputada irlandesa ha explicat a la cambra que el Tribunal de Comptes ha reclamat 5,4 milions d'euros a 34 catalans per l'organització del referèndum de l'1-O. També ha citat la situació lamentable del Consell General del Poder Judicial, immers en un bloqueig fratricida entre el PSOE i el PP.

El comissari ha respost que vigilen la situació del poder judicial a Espanya, però que la posició de la UE és que "Catalunya és una qüestió interna d'Espanya". Ha precisat que segueixen el tema segons la Constitució espanyola i les lleis europees.

L'eurodiputada de Junts, Clara Posatí, ha agraït a Daly el seu suport a Catalunya. "Gràcies, Clare Daly per denunciar sense descans la hipocresia de la Comissió Europea quan es tracta de Catalunya. El teu suport és molt sentit", ha assenyalat.

Ponsati1

 

Daly va ser la ponent de l'informe sobre la situació dels drets fonamentals a la Unió Europea que va aprovar el Comitè de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes d'Interior (LIBE) del Parlament Europeu l'any passat. El president del comitè, el socialista espanyol Juan Fernando López Aguilar, va fer retirar la referència als presos polítics que incloïa en l'informe, abans de ser votat.