Finalment, el vi no haurà d'etiquetar-se com una beguda cancerígena a partir de l'any que ve. Després de portar el debat a la Comissió Europea a través de l'ONG Eurocare, ha estat l'Eurocambra que s'ha fet enrere i tan sols limitarà demanar en una resolució que la futura etiqueta del vi recomani "un consum moderat i responsable" i no una "advertència sanitària", com exigia l'informe inicial de la comissió parlamentària especial per a la lluita contra el càncer a través d'informes com el de la Societat Americana contra l'Alcohol, el qual assegura que el vi és cancerigen, amb independència de la quantitat o del consum que se'n fa. L'esmena sobre la recomanació ha estat aprovada per 392 vots a favor, 251 en contra i 48 abstencions. D'aquesta manera, es tranquil·litza el mercat del vi i, especialment, els productors de França, Itàlia i Espanya, que reben el 90% de les subvencions de tota la Unió Europea.

El vot dels partits

La votació, traslladada al terreny dels partits de casa nostra, ha estat la següent: el PP, Cs, ERC i PSC rebutgen etiquetar el vi com a cancerigen i han votat a favor de l'esmena que demana un consum "moderat i responsable". En canvi, els comuns s'han abstingut i Junts hi ha votat en contra. L’informe final, que inclou la nova esmena, s’ha de votar aquesta tarda, però ja és segur que l’advertència sanitària no hi apareixerà. Tot indica que el text serà aprovat per majoria, segons apunten fonts parlamentàries. Finalment, tot es queda en un conjunt de recomanacions i inclou aspectes que s'haurien de millorar a la Unió Europea en la lluita contra el càncer, per exemple, la compra conjunta de medicaments i garantir la igualtat d'accés a tractaments de medicines a tots els països del bloc comunitari. També aposta per millorar la prevenció de la malaltia amb més diagnòstics. Ara, el debat se centra en si recomanar "moderació i responsabilitat". La Comissió Europea ha de presentar una proposta legislativa sobre la qüestió que aborda l'informe, però preveu fer-ho el 2023. A més, l'executiu comunitari ha dit que consultarà diferents actors implicats, i no només l'Eurocambra.

El sector del vi respira

L'Associació Vinícola Catalana (AVC) ha celebrat que l'Eurocambra finalment no plantegi etiquetar el vi amb advertències sanitàries sobre el càncer, i que s'hagi optat per proposar indicacions a favor d'un consum moderat i responsable. El secretari general de la patronal, Toni Cruces, ha lamentat en declaracions a l'ACN que s'estava "criminalitzant" un producte amb una visió "massa simplificada", i ha defensat que el vi pot ser beneficiós per a la salut sempre que no se'n faci un consum abusiu. Cruces ha recalcat que l'alcohol de les ampolles de vi forma part d'una fermentació natural "en una ampolla on hi ha un 80% d'aigua i altres elements minerals". Des de l'AVC demanen aprofitar el debat sobre les etiquetes per fer pedagogia entre els consumidors. Així doncs, malgrat que el debat inicial afectava qualsevol beguda alcohòlica, Eurocare centrava totes les mirades en el vi perquè també hi ha un rerefons econòmic que critiquen. En aquest aspecte, remarquen les conclusions de l'informe El vessament de vi de mil milions d'euros d'Europa, on posa de manifest els problemes de la ineficiència de costos, els riscos per a la salut pública, els anuncis d'alcohol dirigits als joves i el mal ús de fons. La secretària general d'Eurocare, Mariann Skar, és contundent: "La promoció del vi a la UE s'ha descontrolat. És el moment de desmuntar aquest costós suport al sector vitivinícola, que ascendeix a més de 250 milions d'euros anuals. El vi ja està molt subvencionat amb els diners dels contribuents de la UE".

L'informe proposa cinc recomanacions concretes per limitar el que consideren que és una mala gestió de les subvencions i garantir que es tinguin en compte les perspectives de salut pública. Per la seva banda, els productors catalans aposten, cada vegada més, per la producció a petita escala i treballen en una cultura de vins artesanals, lluny de les grans indústries. Com que Eurocare centra el debat en la salut i també en l'impacte econòmic, és important tenir en compte els dos vessants. Més enllà de les afectacions a l'estat de les persones, els programes nacionals de suport al vi van arribar als 6.024 milions d'euros entre els exercicis 2014 i 2018. Les subvencions es dirigeixen cada cop més a la promoció de vins europeus amb l'objectiu de millorar la competitivitat a l'exterior.