El portaveu i director general de comunicació del Parlament Europeu, Jaume Duch (Barcelona, 1962), s'ha referit a la immunitat i condició d'eurodiputat del president Carles Puigdemont i ha defensat que l'Eurocambra "l'únic que pot fer és complir les resolucions judicials". En una entrevista amb Europa Press publicada aquest dissabte, Duch ha afegit que ara s'està a l'espera de que la JEC respongui sobre les credencials de Puigdemont, de Toni Comín, de Clara Ponsatí i de Jordi Solé. Serà llavors quan els serveis jurídics del Parlament Europeu diran què s'haurà de fer i com.

D'altra banda, el portaveu parlamentari ha valorat com a molt positiva la visita del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a Brussel·les. Amb el viatge d'Aragonès de la setmana passada, Brussel·les va aixecar el veto imposat per l'estat espanyol als presidents catalans. "Tot el que sigui diàleg i tot el que sigui fer política dins de la legalitat i dins del marc de les lleis és molt positiu", ha afirmat, sobre la trobada amb l'eurocomissari Didier Reynders. Està bé recordar que Duch va liderar les joventuts d'Unió de Centre Democràtic (UCD) i l'expresident de l'Eurocambra Antonio Tajani va dir d'ell que és "un català espanyol sense por de reconèixer-ho". "Sempre ha estat lleial a Cataluyna i Espanya", va afegir Tajani.

Les paraules de Borrell i el BarMar

Durant l'entrevista, Duch també ha parlat sobre les polèmiques paraules de Josep Borrell — que va comparar Europa amb un "jardí" i la resta del món amb una "jungla", unes declaracions titllades de racistes per polítics i periodistes d'arreu del planeta. "La Unió Europea és un territori que funciona molt millor que la major part de la resta de països o territoris del món", ha dit el portaveu del Parlament Europeu. A més, ha assegurat que la comparació que va fer Borrell no va provocar cap mena de reacció interna dins del bloc comunitari: "Jo no he vist que a l'Eurocambra, a les institucions europees, aquest tema hagi preocupat més de trenta segons". "Lògicament, en el món internacional i en el món de les relacions internacionals, es poden aprofitar moltes coses", ha afegit, en relació a les reaccions de països com l'Iran o els Emirats Àrabs Units.

Finalment, el portaveu parlamentari ha destacat que tant l'estat espanyol com Catalunya "jugaran un paper visible" després de l'acord entre Espanya, França i Portugal per construir la via marítima entre Barcelona i Marsella (BarMar). Una connexió que permetrà transportar gas i hidrogen verd cap a Europa. Duch ha afirmat que "la lògica fa pensar que hi haurà diners de la UE" per finançar el projecte, sobretot si es té en compte que en els pròxims anys hi haurà una part important de les inversions europees a la diversificació del subministrament de fonts energètiques.