Ha estat un irlandès, Matt Carthy, del grup de l'Esquerra Unitària Europea, l'encarregat de recriminar al president del Parlament Europeu que s'hagi vetat la presència d'Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín. Durant la curta sessió del ple de constitució de l'Eurocambra, l'eurodiputat del Sinn Féin ha demanat la paraula per estirar les orelles a Tajani. A fora, centenars de manifestants protestaven exactament pel mateix

Visiblement encès, ha retret que no s'hagi deixat als líders independentistes entrar i ocupar el seu escó per culpa de la decisió d'un estat membre i ha exigit que "s'ha de poder fer sentir la veu del poble de Catalunya", mentre al seu costat, una companya seva alçava una fotografia de Carles Puigdemont. Matt Carthy ha alertat Antonio Tajani, que ha presidit la sessió d'aquest dimarts en espera que els estats es posin d'acord per triar el seu substitut, que la decisió de barrar el pas a Puigdemont, Junqueras i Comín "malmet la credibilitat d'aquesta Cambra", que té encomanada la missió de "lluitar per la democràcia i els drets humans". 

Gairebé la meitat dels eurodiputats que van votar els catalans el 26-M, 4 de 9, no han ocupat el seu seient al Parlament Europeu. Els tres independentistes, perquè no els ho han permès, i Josep Borrell perquè ha preferit plegar i quedar-se com a ministre d'Exteriors.

Els únics eurodiputats catalans seran de moment el socialista Javi López, el líder de Cs Jordi Cañas, l'històric cap de files dels comuns a Europa, Ernest Urtasun, l'exministra del PP Dolors Montserrat i la dona de Raül Romeva, Diana Ribas. Això sí, a l'hemicicle de l'Eurocambra, avui, les fotografies dels tres dirigents independentistes han ocupat els escons. 

Brexit i samarretes grogues

Durant la menys de mitja hora que s'ha allargat el ple, encara hi ha hagut temps per a més reivindicacions. Per exemple, la dels 17 liberals britànics, que han arribat vestits amb samarretes grogues amb el lema "Stop Brexit"Instants després, quan Tajani ha donat pas a la interpretació de l'himne europeu per part d'un quartet de músics, els eurodiputats del Brexit Party de Nigel Farage no s'han aixecat com a senyal de protesta. Quan Tajani els ha recordat que "és una qüestió de respecte" aixecar-se quan sona l'himne, s'han posat drets i s'han girat d'esquena.