La Fiscalia del Tribunal Suprem té previst demanar avui dijous al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena les tres ordres de detenció internacionals per a Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí, segons han confirmat a Europa Press fonts del ministeri públic.

També està estudiant la reclamació a Suïssa de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, tot i que de moment ho deixaran per a més endavant per la complicació que presenta el procediment a Suïssa, on no pot fer-se mitjançant euroordre. Rovira està processada per rebel·lió. La fiscalia assenyala que, en el cas de sol·licitar el seu lliurament, serà per sedició, igual que s'ha fet en el cas de Puigdemont, i que seria una ordre d'extradició, tot i que el país helvètic s'ha negat sempre a lliurar les persones que els han demanat.

De moment, la fiscalia descarta sol·licitar les ordres de Meritxell Serret, que va ser consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, que també és a Bèlgica; i de l'exportaveu de la CUP Anna Gabriel, que és a Suïssa, segons les mateixes fonts. En el primer dels casos la decisió té molt a veure amb la condemna de Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila, que va tenir la sentència del procés només per desobediència i descartant la malversació. El delicte de desobediència comporta únicament pena d'inhabilitació i multa, per la qual cosa es descarta reactivar contra Meritxell Serret una ordre de lliurament i ingrés a la presó. Pel que fa a Anna Gabriel, descarta reclamar-la, ja que únicament està processada per desobediència.

La situació és diferent en els casos de Comín, Puig i Ponsatí, perquè sobre els tres pesen acusacions de malversació més ben fonamentades. Per Comín i Ponsatí es demanarà el lliurament per presumptes delictes de sedició i també de malversació en relació amb locals dependents dels seus departaments que haurien posat a disposició del referèndum il·legal de l'1-O.

Pel que fa a Lluís Puig Gordi, que va estar al capdavant de la Conselleria de Cultura, hi ha una factura per valor de 200.000 euros. Per això es demanarà que es cursi l'euroordre per malversació i desobediència. Però com que no se'l va processar per sedició, hi ha el dubte que Llarena finalment decideixi no cursar l'ordre de detenció.