L'Operació Catalunya és el tema estrella d'aquesta setmana després de l'aparició de nova informació aportada sobre aquesta operació contra l'independentisme revelada per ElNacional.cat. L'Operació Catalunya, per ara, només té un condemnat; l'exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia Nacional Eugenio Pino, condemnant el maig de 2022 a un any de presó per un delicte de revelació de secrets, per lliurar a la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) i al CNI una memòria USB amb dades personals i empresarials per a la causa relativa a la família de l'expresident català Jordi Pujol. Pino està estretament relacionat amb l'excomissari de la policia espanyola José Manuel Villarejo, ja que aquest últim era el seu subordinat. Si bé Villarejo ha admès que informava el president del govern espanyol Mariano Rajoy sobre l'Operació Catalunya a través de dos assessors de La Moncloa, Pino nega qualsevol relació amb aquesta operació i, en una entrevista telefònica amb El Independiente, ha assegurat que "la persecució policial per motius polítics és un 'cuento chino'". 

La Sala Civil i Penal del TSJM va estimar el recurs d'apel·lació que va presentar Jordi Pujol Ferrusola, el fill gran dels Pujol, i va condemnar Pino, a més de la pena de presó, al pagament d'una multa de 7.200 euros i a indemnitzar Pujol Ferrusola en la quantitat de 2.000 euros. D'aquesta manera, el TSJM va revisar la decisió per la qual, l'agost de 2020, s'havia absolt Pino. Ara, Pino subratlla que ell no es relacionava directament amb l'exministre de l'interior Jorge Fernández Díaz i que mai se li va fer cap encàrrec especial contra els polítics independentistes.

Nega relació amb Rajoy i Fernández Díaz

En l'entrevista que li ha fet el citat digital a l'ex DAO, nega taxativament l'existència de l'Operació Catalunya i, preguntat per si Fernández Díaz estava "obsessionat amb el tema català", Pino es renta les mans i assegura que no tenia relació amb ell: "Jo no tenia interlocució directa ni amb Fernández Díaz ni amb el DAO de la Guàrdia Civil ni amb ningú". "Jo evidentment a Mariano Rajoy no li enviava res. Ni al ministre. Seria anormal que un DAO es dirigís directament al president del govern espanyol". Si més no, les revelacions d'aquesta setmana proven que sí que hi havia interlocució entre Pino i Fernández Díaz.

'Un cuento chino'

Eugenio Pino, preguntat, en vista de tota la informació feta pública per ElNacional.cat, si creu que ha existit 'lawfare' a la policia espanyola i a la judicatura per investigar els independentistes, ha indicat que no sap què vol dir aquesta paraula: "Jo soc de filosofia i lletres". En el moment que li expliquen que es tracta de persecució policial per motius polítics, respon: "En absolut, això és un 'cuento chino'".

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!