Els estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han estat convocats a una vaga aquest dimarts per reclamar més presència del català a les aules. El focus de la convocatòria és el campus de la Ciutadella, on des de primera hora del matí molts dels accessos estan tancats amb barricades. La jornada de protesta ha començat amb l'ocupació del campus per part dels estudiants. Tot plegat ha empès la UPF a suspendre l'activitat acadèmica en aquest centre, segons informa l'ACN. Malgrat això, el vicerector de Professorat i de Relacions amb la Comunitat de la UPF, Pablo Pareja, ha matisat a Catalunya Ràdio que les classes s'han ajornat. A efectes pràctics, la vaga d'aquest dimarts en favor del català a les aules de la Pompeu Fabra ha aconseguit aturar l'activitat docent al campus de Ciutadella. 

Prop d'una cinquantena d'estudiants es van tancar des de la nit del dilluns al campus. El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha afirmat a través de les xarxes socials: "Comencem la jornada amb la força i convicció que només mitjançant la lluita aconseguirem allò que ens ha estat pres". Part de les exigències dels estudiants en vaga s'han recollit a les xarxes socials. Denuncien que la UPF és la universitat on la representació del català a les aules és menor que en la resta de centres universitaris i critiquen la manca de voluntat de l'administració de revertir aquesta situació. 

Captura de pantalla 2022 05 31 a les 9.59.13

Demandes dels estudiants i resposta de la UPF

"Davant el retrocés del català a les aules exigeixen al rectorat, com a mínim, el 60% de les classes en la nostra llengua pel curs vinent", s'afirma des del SEPC. Aquesta és una de les demandes dels estudiants en vaga, però no és l'única. També es demana la redacció d'un nou informe sobre la situació lingüística de la Universitat, ja que el darrer és del 2019. A més, es demanda un altre informe que especifiqui "com es complirà la demanda, d'assolir un 60% de classes en català com a mínim abans del proper curs". Els estudiants reclamen que en aquest document també s'especifiqui com complirà la UPF el compromís que va assumir el curs passat d'arribar al 2024 amb un 80% de català a les aules. 

Pareja, en la seva intervenció a Catalunya Ràdio, ha reconegut en nom de la Universitat que en l'actualitat la presència del català a les classes de la UPF es troba entre el 40% i el 45%. El vicerector ha reivindicat el Compromís Contra la Crisi Educativa signat el curs passat, el mateix del qual els vaguistes demanen garanties en les seves demandes. Pareja ha avançat algunes de les passes que està fent la UPF per revertir la situació lingüística actual. Per exemple, s'exigeix el català a les noves contractacions. La UPF ha remarcat la seva voluntat de complir l'acord per comptar amb el 80% de presència en català de cara al curs 2023-2024. 

Mentre la Universitat insisteix en el seu compromís amb el català, Maria Vilardaga, del moviment estudiantil de la UPF, ha reivindicat que els estudiants no pensen "claudicar" davant la situació que viu el català, segons recull l'ACN. 

Crítiques de S'ha Acabat

El coordinador de l'associació estudiantil S'ha Acabat a la Universitat Pompeu Fabra, Sergi Tura, ha denunciat que la Universitat hagi suspès les classes al Campus de Ciutadella, ocupat actualment per estudiants que reclamen una major presència del català a les aules.  Tura ha assegurat que es tracta de "la punta de l'iceberg de la cessió i la rendició davant dels que busquen la doctrina del pensament únic a les universitats catalanes". També ha titllat l'ocupació d'"il·legal", mentre que, per altra banda, ha celebrat la política lingüística del centre universitari.