Els estudiants de secundària i de les universitats públiques d’arreu de Catalunya s’han manifestat avui a diferents punts de les quatre capitals catalanes.

Els manifestants demanen la reducció del 30% de les taxes universitàries i l’equilibri del preu entre els màsters i els graus. Els estudiants defensen que “l’educació és un dret” i consideren que tothom mereix una formació “pública i de qualitat”. Han argumentat que la concentració d’avui “reclama uns drets que serviran per aconseguir-la”.

La manifestació no només vol reclamar aspectes d’educació sinó també de caire polític. El Sindicat d’Estudiants denuncia també l’aplicació de l’article 155 i demana la seva suspensió així com l’alliberament dels presos polítics. També han reclamat que els rectors de les universitats es posicionin i condemnin l’empresonament dels polítics sobiranistes i el 155.

A Barcelona s’ha convocat els estudiants a la plaça Universitat a les 12.00 del migdia. Els manifestants han avançat pel carrer Pelai i han baixat per Via Laietana fins a la plaça Sant Jaume. Uns 2.000 estudiants s’han manifestat de forma pacífica i sense incidents.

Els estudiants de Girona s’han reunit a la seu de la Generalitat, on s’han trobat entre universitaris i els estudiants de secundària. Tots plegats han avançat fins a la plaça U d’Octubre, on s’ha llegit un manifest de les reclamacions que fa el sindicat estudiantil.

A banda de les denúncies que ha fet la manifestació de Barcelona, els estudiants de Girona afegeixen la reclamació d'un protocol contra la violència masclista i contra qualsevol col·lectiu.

Segons fonts de la Universitat de Girona, un 100% de les aules han estat buides a les facultats de Turisme, Lletres, Educació i Psicologia, Ciències i Dret i Empresa. Això suposa que uns 6.000 estudiants han participat en la manifestació. Les facultats d'Infermeria i Medicina han assistit amb normalitat a les aules, el que suposa uns 3.000 alumnes.

El degà de la Universitat de Girona ha protestat pels incidents a la Facultat de Dret, on diversos estudiants han barrat el pas amb contenidors. Més enllà d'aquesta incidents sense violència, la manifestació ha avançat amb normalitat.