Un estudi de la Universitat d'Edimburg ha qüestionat l'efectivitat real de les mascaretes de tela d'ús ciutadà en la prevenció del coronavirus, segons informa The Guardian.

Segons l'estudi, que ha analitzat mascaretes quirúrgiques estàndard, les FFP2, i les màscares de tela, les cobertes de tela habituals redueixen el flux d'aire, però no queda demostrat que siguin efectives contra el coronavirus. Afirma que totes les màscares sense vàlvula, incloses les de tela, redueixen la distància de l'aire exhalat que circulava endavant, en més del 90%. Però apunten que fallen en l'ajustament, i "generen fugues significatives que tenen el potencial de dispersar partícules de fluid diversos metres", cap a avall i cap endarrera.

Captura de pantalla 2020 05 21 a les 21.12.16

The Guardian entrevista el professor de la Universitat de Portsmouth Simon Kolstoe, que assegura que el debat sobre si usar mascaretes és més polític que no pas científic. "La meva sensació és que s'ha convertit en una declaració de solidaritat. En usar la màscara facial mostres que estàs preocupat pel coronavirus, i que estàs preocupat pels altres i per tu mateix", apunta.

El professor de la Universitat d'Òxford Trish Greenhalgh apunta en canvi que l'estudi s'ha fet en un laboratori, i que la realitat no és ben bé igual. Però que és molt important que les mascaretes encaixin bé.