Espanya es troba en risc de veure's degradada a democràcia "imperfecta" per la gestió del govern de Mariano Rajoy del cas català. En l'Índex de la Democràcia, que cada any elabora l’influent think tank britànic The Economist Intelligence Unit (EIU), la qualificació d’Espanya el 2017 s’ha rebaixat de 8,30 a 8,08 punts, al límit entre “democràcia plena” i “imperfecta”.

La rebaixa es deu a que el govern espanyol “va impedir per la força la consulta il·legal sobre la independència de Catalunya de l’1 d'octubre i al seu tractament repressiu dels polítics independentistes”, segons l'informe, on s'alerta que els moviments del govern espanyol —la repressió policial de l'1-O, l'aplicació del 155— han portat a Espanya a una situació de pèrdua de qualitat democràtica.

La posició d’Espanya en el rànquing EIU del 2016 va ser citada pel rei Felip VI al Fòrum de Davos per acreditar la solidesa de la democràcia espanyola.

EIU és una unitat independent dins del grup que encapçala la revista The Economist, i ofereix consultoria i anàlisi d’indústries i països. També elabora informes, com l’Índex de la Democràcia.

L’Índex mesura cinc variables entre u i deu punts: pluralisme i procés electoral, llibertats civils, funcionament del govern, participació política i cultura política. On Espanya surt pitjor és en aquests tres últims. Espanya ocupa la 19ª posició, l’últim estat entre les “democràcies plenes”. Noruega encapçala el rànquing amb 9,87 punts.

Val a dir que entre les “democràcies imperfectes” hi figuren Itàlia, Japó o els Estats Units (cadascun amb 7,89 punts) o França (7,80 punts), per diferents motius: Itàlia té baixa puntuació pel [mal] funcionament del seu govern, Japó per la baixa participació i França per la seva cultura política.

Progressió d'Espanya al rànquing EIU (2006-2017)

El rànquing posa en relleu que la democràcia espanyola està en les seves hores més baixes de les últimes dècades. Els autors tenen clar quin n'és el motiu: l'actuació repressiva del govern espanyol contra l'independentisme: "L'executiu ha intentat parar per la força el referèndum il·legal català de l'1 d'octubre i ha donat un tracte repressiu als líders independentistes", sentencien els experts.

"Després de la declaració unilateral d'independència del Parlament, el govern espanyol va suspendre l'autogovern. Diversos líders independentistes han estat empresonats i s'enfronten a greus càrrecs criminals que poden comportar 30 anys de presó si són declarats culpables", afegeixen sobre la situació política.

D'altra banda, l'estudi també menciona la seva preocupació pels delictes de rebel·lió i sedició, que no existeixen en altres democràcies europees i amb què es prova d'aturar la via independentista.

Legalisme exacerbat

Si Espanya continua incorrent en els mateixos comportaments, el 2018 podria caure de categoria i sumar-se a la fila de les “democràcies imperfectes”, segons Joan Hoey, la directora per a Europa de l’EIU.

El “legalisme exacerbat per respondre al que és essencialment una problema democràtic i una votació democràtica no és la marca d'un govern que valora la democràcia i vol expandir-la”, argumenta Hoey.

L'informe també denuncia la persecució per sedició i rebel·lió contra els líders independentistes i l’empresonament dels Jordis, d’Oriol Junqueras i de Joaquim Forn. “Actualment", afegeix Hoey "en una democràcia moderna, veure càrrecs electes processats per causes que semblen com a mínim arcaiques no ajuda Espanya a ser considerada una democràcia plena, de les que n'hi ha només 19 al món”.

L’últim país de la llista és Corea del Nord.