El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg ha rebutjat suspendre de forma cautelar la fiança de 3.164.694,10 euros requerida pel Tribunal de Comptes a l'exinterventora de la Generalitat Mireia Vidal. Aquesta fiança ha estat imposada en concepte de responsabilitat comptable pel presumpte ús irregular de fons per a les delegacions catalanes a l'exterior i el Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat).

3 milions d'euros

Fonts jurídiques han confirmat a Europa Press que els lletrats de Vidal van presentar aquesta setmana un recurs d'empara davant d'Estrasburg i que l'autoritat judicial l'ha rebut i ha donat resposta a la petició. Segons l'acta de liquidació provisional del Tribunal de Comptes, l'òrgan fiscalitzador reclama a 34 excàrrecs dels Governs de Mas i Puigdemont quantitats individuals per conceptes concrets que van aprovar quan estaven als seus respectius llocs de treball. En total, l'òrgan exigeix més de 5,4 milions d'euros per diversos conceptes, vinculats als viatges dels presidents i consellers de l'època, pels imports destinats a les diverses delegacions de la Generalitat a tot el món o pel Diplocat.

En el cas de Vidal, la suma supera els 3 milions d'euros. Vidal va sol·licitar al TEDH suspendre de forma cautelar el pagament de la seva fiança en considerar que no té la responsabilitat dels líders independentistes que en aquells moments ocupaven càrrecs superiors.

"Tracte degradant" i lleis franquistes

En l'escrit presentat, la defensa de l'exinterventora va assegurar que la seva situació ha afectat la seva salut i la seva integritat mental i que ha posat en "risc" la seva vida a conseqüència d'una "actuació oficial qualificable de tracte degradant".

Segons va avançar El País, en el text els lletrats també van argumentar que el Tribunal de Comptes s'acull al seu expedient a normes dictades en el franquisme, com ho és la llei de 3 de desembre de 1953 sobre Organització, Funcions i Procediment del Tribunal de Comptes. "A Espanya, en un Estat de dret subjecte a la Constitució i a les garanties del Conveni Europeu de Drets Humans, s'estan aplicant al segle XXI normes de règims dictatorials", explica el text, i afegeix que s'està interpretant la llei "en contra de les garanties d'un Estat de dret".

24 afectats

La persona a qui se li ha imposat una fiança més elevada és Albert Royo, exsecretari general del Diplocat. L'import que li demanen supera els 3,6 milions d'euros. Altres exmembres del Govern amb una fiança molt elevada són Francesc Homs (2,9 milions), Andreu Mas-Colell (2,8 milions), Artur Mas (2,8 milions), Raül Romeva (2,1 milions), Oriol Junqueras (1,9 milions) o Carles Puigdemont (1,9 milions).

La instructora del Tribunal de Comptes va donar un termini de 15 dies hàbils, que venç aquest 21 de juliol, a Vidal i a la resta de defenses per dipositar la fiança imposada perquè puguin fer front a les responsabilitats comptables a què poguessin ser finalment condemnats.

Tal com estableix la Llei de Funcionament del Tribunal de Comptes, si no abonen la caució corresponent, es procedirà a l'embargament de béns.

 

Foto principal: el Tribunal Europeu de Drets Humans / Esteban Romero