El president Carles Puigdemont ha acusat l'Estat espanyol de "vulnerar la vida privada de famílies, periodistes, advocats i dissidents polítics". Puigdemont ha aprofitat la seva intervenció al plenari de la Conferència sobre el Futur d'Europa que s'ha celebrat a la seu de l'Eurocambra a Estrasburg per criticar l'espionatge a l'entorn independentista que ha destapat el CatalanGate. Ha avisat aquest dissabte que l'eina d'espionatge Pegasus és "una amenaça profunda per a la democràcia europea i ha advertit dels riscos per als "drets fonamentals" que aquesta suposa. "No som prou exigents amb els nostres estats que abusen d'aquestes eines", ha avisat Puigdemont en referència a l'escàndol d'espionatge i l'actitud de Brussel·les al respecte. 

La independència és qüestió de temps

L'escàndol de l'espionatge amb Pegasus ha fet que l'independentisme català torni a omplir titulars en els rotatius internacionals. És per això que Puigdemont ha estat entrevistat al diari alemany Kronen Zeitung, on ha declarat que la independència de Catalunya "és una qüestió de temps". A més, ha afirmat que no pot acceptar que el conflicte territorial entre Catalunya i Espanya "no es resolgui amb un referèndum democràtic". El president ha argumentat que l'Estat català sobreviuria econòmicament sense Espanya: "Catalunya té una economia forta, amb un gran sector industrial i pot produir prou".

puigdemont entrevista
 

En aquest sentit, ha assegurat que també pot "contribuir positivament" al pressupost de la UE: "Com hem fet durant les últimes dues dècades". El president a l'exili, durant l'entrevista, també s'ha posicionat respecte a la guerra de Rússia contra Ucraïna. Puigdemont ha declarat que Ucraïna s'ha de convertir en membre de la Unió Europea i no només aquest país, sinó "també Geòrgia, Macedònia, Montenegro, Sèrbia, Bòsnia i Kosovo". Sobre aquest afer, ha sentenciat que "els estats que lluiten per més llibertat i progrés han de tenir l'oportunitat de formar part de la UE".

La conferència d'Àustria

Puigdemont ahir també va aprofitar la conferència d'Àustria per internacionalitzar l'independentisme. El president va ser convidat a una conferència a Àustria per l'MCI, el Management Center Innsbruck, una prestigiosa escola de negocis del país. Sota el títol 'Llibertat i democràcia a Europa', la iniciativa va comptar amb una gran expectativa d'estudiants i docents: unes 300 persones van voler ser-hi presents per escoltar Puigdemont, a qui el programa descrivia com a líder del moviment independentista, membre del Parlament Europeu i convidat distingit. En aquest escenari, el president va poder compartir la voluntat sobiranista de Catalunya i explicar el procés independentista viscut durant els darrers anys. També va centrar gran part del seu discurs i les respostes a les nombroses preguntes que va rebre a les amenaces que viu la democràcia a Europa. I un exemple clar d'això és, precisament, el CatalanGate.