La jurista i professora Esther Giménez-Salinas ha pres aquest dijous possessió del càrrec de síndica de greuges, en substitució de Rafael Ribó. La presa de possessió ha tingut lloc al Parlament, en presència de la presidenta de la cambra catalana, Laura Borràs; i Giménez-Salinas ha aprofitat el seu discurs inaugural per carregar contra l’actual sistema de justícia penal, que ha titllat d’obsolet i antiquat. De fet, s’ha referit a la presó com un “reducte del passat”. En aquest sentit, ha apuntat que la societat necessita models penals menys repressors i ha afirmat que cal apostar per mesures penitenciàries com els tractaments en llibertat, els centres de dia i el control telemàtic del condemnat.

Esther Giménez-Salinas és la primera dona que ocupa aquest càrrec, i durant el seu discurs inaugural ha celebrat aquest fet. En aquest sentit, s’ha compromès a intentar transmetre una mirada més femenina de les institucions. Cal recordar que Salinas pren el relleu de Rafael Ribó, que va exercir com a síndic de greuges durant 18 anys (des de juliol de 2004). La nova síndica s’ha mostrat agraïda per la bona feina que, segons ella, ha fet Ribó durant tots aquests anys. A l’acte d’aquest dijous també hi han estat presents el president de la Generalitat, Pere Aragonès, així com altres membres del Govern. També hi ha assistit el defensor del poble espanyol, Ángel Gabilondo.

Salinas i la justícia restaurativa

Salinas va explicar fa unes setmanes durant la comissió del Síndic de Greuges que si bé la defensa dels drets humans en tota la seva extensió s'ha fet sempre des que es va crear la figura de síndic, li agradaria introduir el concepte de justícia restaurativa. "Perquè ho contempla la llei, però també perquè les solucions pactades són sempre millors que les imposades", va dir. La nova síndica de greuges també va insistir en la necessitat que mai no existeixi impunitat, així com que la víctima se situï sempre al centre. De fet, avui Salinas ha apostat per la desjudicialització dels conflictes amb la modificació de delictes com el de sedició, adaptant-lo al context europeu".

La carrera de la nova síndica de greuges

La nova síndica de greuges és llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona (1971), doctorada en Dret (1978) i diplomada en Psicologia Aplicada (1976) per la Universitat de Barcelona. Ha estat rectora de la Universitat Ramon Llull (2002-2012), vocal del Consell General del Poder Judicial (1996-2001), cap de Relacions Institucionals del Departament de Justícia de la Generalitat (1995-1996), sotsdirectora de l’Institut de Criminologia de la Universitat de Barcelona (1993-1996), membre del Comitè Científic de Política Criminal del Consell d’Europa (1993-1997) i directora general del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia de la Generalitat (1983-1993).