Quan s'apropa la polèmica festa de la Hispanitat, el caïnisme polític espanyol ha esclatat a les estàtues. I ha seguit a les xarxes socials. I és que l'estàtua dedicada al socialista Francisco Largo Caballero, qui va ser president del govern espanyol durant la II República, ha aparegut amb una pintada on s'hi pot llegir "Assassí" i "Rojos no".

L'atac s'ha produït dues setmanes després que l'Ajuntament de Madrid, amb els vots a favor de Cs, PP i Vox, decidís retirar els noms de l'avinguda Francisco Largo Caballero i del bulevard Indalecio Prieto, així com la placa a la plaça de Chamberí dedicat al primer, a més d'instar a l'eliminació de les estàtues erigides en nous ministeris a la seva memòria. 

Per altra banda, Vox ha anunciat que un grup de seguidors realitzaran una vigilància nocturna a l'entorn de l'estàtua de Colom a Valladolid per "evitar que la vandalitzin grups d'ultraesquerra, com ve passant aquests últims anys cada 12 d'octubre". I és que l'any passat per aquesta data, el monument va ser tacat amb pintura vermella i algú hi va escriure la següent consigna: "Espanyolisme és feixisme".

La cosa no s'ha quedat aquí, ja que els partits han decidit seguir amb les picabaralles a les xarxes socials. El PSOE ha denunciat l'atac a l'estàtua de Largo Caballero i ha assegurat que "defensarem la nostra història amb ungles i dents". 

"No permetrem que la dreta i la ultradreta menteixin amb campanyes d'incitació a l'odi i revisionisme històric. Han esborrat el seu nom del carrer. La conseqüència directa és aquest acte vandàlic que condemnem", han criticat.

En una resposta a un tuit de denúncia per aquest atac del ministre de Transports, José Luís Ábalos, Vox ha llançat una amenaça directa. "Derogueu la Llei de Memòria Històrica. Primer avís", han etzibat.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha volgut entrar a la picabaralla responent amb la mateixa fórmula: "Abandoneu el feixisme. Primer avís".