El govern espanyol només destinarà dos dels 38 milions d'euros disponibles per l'acollida dels menors sense acompanyants. Així ho va aprovar el Consell de Ministres el passat divendres 26 d'octubre a través del reial decret que estableix el sistema de repartiment de 38 milions d’euros a les comunitats autònomes per fer front a l'arribada de menors que migren sense acompanyants.

El conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, va criticar l'aportació de l'Estat a aquesta qüestió en unes declaracions a Catalunya Ràdio: "Dos milions per acollir els menors és una broma de mal gust. Demostra que no s'ha tingut en compte el seu benestar. Catalunya o el País Basc són penalitzats quan fem acollida de llarga duració."

Segons El Homrani, el sistema "no és just" perquè se centra en les entrades de menors a les comunitats i no en els menors que ja hi ha. "Ahir li vam dir a la ministra que aquest repartiment no era just. No es pot repartir segons el registre de la policia nacional", va assegurar el conseller. Ho va exemplificar amb el cas d'Andalusia, comunitat que tot i rebre el doble de menors, els milions que l'Estat hi destina són 25, més de 10 cops el pressupost reservat per a Catalunya.

Ball de xifres

Tot i les discrepàncies entre el govern espanyol i el de la Generalitat a l'hora d'elegir el criteri, el que més crida l'atenció és que mentre que l'executiu de Sánchez afirma que a Catalunya hi ha 1.074 menors estrangers tutelats, la conselleria d'El Homrani diu que n'hi ha 2.809 en centres d'acollida.