El govern espanyol ha cessat fins ara 252 persones que treballaven a la Generalitat, aprofitant l'article 155, i també ha imposat el castellà a l'administració, segons les dades que ha fet públiques avui Servidors.cat.

Entre els formalment cessats per l'Estat hi ha el president Carles Puigdemont i els consellers, però també la major part del sottogoverno, des de secretaris generals a directors generals, i fins i tot personal eventual.

L'actuació de l'Estat ha estat frontal contra els organismes de representació del Govern a l'exterior, que tot indica que ha estat una prioritat de la Moncloa. Han estat acomiadats els delegats catalans a França, Regne Unit, Alemanya, Estats Units, Àustria, Itàlia, Portugal, Dinamarca, Polònia, Croàcia, Ginebra, Madrid i la UE. Al costat d'això, també ha estat acomiadat el personal de les delegacions exteriors així com el del Diplocat, que ha estat suprimit. Tots dos sumats signifiquen la pèrdua de 55 llocs de treball.

Servidors.cat considera d'especial transcendència el cessament del representant català davant la UE, Amadeu Altafaj, perquè implica que "no s'hi pot exercir la feina de representació, defensa i promoció dels interessos de la Generalitat ni donar suport a les entitats i empreses catalanes". També recorda que la documentació de les delegacions a l'exterior suprimides s'ha hagut de traslladar a la Conselleria d'Afers Exteriors, i això ha comportat elevats costos econòmics. Alhora també s'han hagut de rescindir els contactes de lloguer, i en alguns casos ha comportat pagar indemnització o el pagament de tots els mesos de contracte.

El castellà

Un capítol a banda és l'espanyolització lingüística de la Generalitat, ja que segons Servidors.cat l'Estat ha dictat que els documents interns dels expedients d’acord que ha d’aprovar el Consell de Ministres en substitució del Govern s’elaborin en castellà o s’hi tradueixin. I també ha ordenat que els documents interns adreçats a les persones que substitueixen el Govern es tradueixin o s'elaborin en castellà. 

Servidors.cat és un col·lectiu en defensa dels servidors públics catalans.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat