La imatge d'aquest dimarts al Palau Reial de Madrid va ser molt il·lustrativa. Hi eren tots els poders de l'Estat. Hi era el poder executiu, amb el president Pedro Sánchez; hi era el poder legislatiu, amb els presidents del Congrés i el Senat, Meritxell Batet i Ander Gil, i hi era el poder judicial, amb el president del CGPJ i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes. I hi eren, evidentment, els reis Felip i Letizia. Tot plegat per a rebre Tamim bin Hamad Al Thani, l'emir de Qatar, un règim assenyalat per vulneracions massives de drets humans. Però també és un país interessant pel seu gas en un context com l'actual. Dos dies d'homenatges i honors que ja han donat resultats tangibles: s'incrementaran les importacions de gas i l'emirat invertirà 4.720 milions d'euros a Espanya.

La visita oficial de l'emir de Qatar va començar aquest dimarts. Després de la recepció al Palau Reial amb honors militars, Tamim bin Hamad Al Thani va desplaçar-se fins a l'antiga sala de sessions del Senat, on va rebre les medalles del Congrés i del Senat. Des d'allà el mandatari va reivindicar que Qatar i Espanya són "dos països que tenen molt en comú, sobretot molts valors en comú". Aquell mateix migdia també va rebre, de mans de l'alcalde José Luis Martínez Almeida la clau d'or de la ciutat de Madrid. Almeida va arribar a equiparar tots dos països, assegurant que són exemples de com el sistema monàrquic és "crucial per a transformar societats".

sanchez batet lesmes emir qatar - Pool Moncloa
FOTO: Recepció a l'emir de Qatar aquest dimarts al Palau Reial de Madrid (Pool Moncloa)

Ja hi eren gairebé tots i aquest dimecres hi han posat la cirereta els grans empresaris espanyols. La patronal CEOE ha organitzat aquest matí un fòrum empresarial Espanya-Qatar, del qual han participat tant Pedro Sánchez com l'emir Tamim bin Hamad Al Thani. Antonio Garamendi també s'ha rendit davant el mandatari àrab per la pluja de milions anunciada: "No puc fer més que valorar-ho de forma positiva". El viatge culminarà aquesta tarda amb una reunió entre l'emir i Sánchez a La Moncloa.

Crítiques de Podemos

A més de condecoracions, com és habitual en les visites internacionals, ahir a la nit va celebrar-se un sopar de gala, ofert pels Reis al Palau de La Zarzuela. Una vetllada amb petites dissidències, com les d'Unidas Podemos, que ha qualificat d'"obscena" la gala al mandatari àrab. Cap dels seus diputats ni dirigent va voler acudir a la recepció a l'emir de Qatar. "De debò que és indispensable fer-li un obscè sopar de gala i besar-li l'anell a un teòcrata multimilionari que massacra els drets LGTBI i de les dones i explota treballadors fins a la mort perquè Qatar et vengui gas? Què passa, que, si no, no te'l ven?", s'ha preguntat avui el portaveu parlamentari Pablo Echenique. Però aquest buit va ser tapat amb invitacions d'última hora i no va alterar els plans establerts.