El representant de l'Esquerra Unitària Europea, Patrick le Hyaric, i la dels Verds-ALE, Ska Keller, han proposat avui al Parlament europeu que la UE faci de mitjancera entre Espanya i Catalunya, davant l'escala de conflicte després del referèndum de diumenge. Tant l'Esquerra Unitària com els Verds han criticat amb duresa el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i la repressió policial que es va posar de manifest diumenge passat.

Segons l'Esquerra Unitària Europea, si els fets haguessin succeït en un país tercer "tots els líders polítics haurien protestat, haurien cridat el país a la comunitat internacional, i li haurien decretat un bloqueig econòmic". Hyaric ha afegit que el govern espanyol actual s'ha mostrat "fred i feble" respecte Catalunya al practicar la repressió, i ha demanat que la UE condemni "la violència, la vulneració de la carta de drets fonamentals".

Ha demanat al govern espanyol, i també al català, que abandonin "la lògica de l'enfrontament", i ha proposat en aquest sentit la UE com a mediadora.

Per la seva banda, els Verds-ALE han indicat que la repressió policial a Catalunya diumenge va ser "inacceptable", i "marcarà la situació de cara al futur". "Va ser violència contra gent pacífica, no hi ha cap excusa", ha afegit. Keller ha assegurat en aquest sentit que l'estratègia de Rajoy en contra del procés català "ha fracassat", i ha apuntat que la crisi a Catalunya ha esdevingut ja un afer europeu.