Esquerra Republicana presentarà aquest dimarts una esmena a la totalitat als pressupostos de Pedro Sánchez. El partit considera que el govern espanyol no ha donat cap resposta a les demandes ni pel que fa a l'autodeterminació ni tampoc sobre la fi de la repressió. Tot i això, els republicans donen de marge al govern espanyol fins al 12 de febrer, dia en què es votaria aquesta esmena, per moure fitxa. Si no és així, ERC tirarà endavant amb la seva esmena i tombarà els comptes. 

Les exigències d'ERC són la creació d'una taula de negociació "bilateral" entre partits espanyols i catalans amb supervisió internacional i que s'insti a la fiscalia a fer moviments en la causa del procés. 

Així ho ha anunciat la portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, en una roda de premsa des de la seu del partit a Barcelona, acompanyada dels portaveus al Congrés, Joan Tardà i Gabriel Rufián, i també del Senat, Mirella Cortès. Vilalta s'ha mostrat disposada a dialogar i negociar amb el govern espanyol, però ha lamentat que de moment "no hi ha hagut resposta", per la qual cosa ha anunciat la presentació de l'esmena.

"Els pressupostos de l'Estat no es poden descontextualitzar del moment que vivim, de la vulneració de drets i de la judicialització d'una causa que és legítima", ha defensat, i ha afegit que "la llibertat i els drets fonamentals no es poden intercanviar per unes partides pressupostàries".

Hi ha temps fins al dia 12

Tot i això, Tardà ha volgut donar una última oportunitat a Sánchez i ha deixat la porta oberta a retirar l'esmena si es compleixen les exigències pel que fa a l'autodeterminació i als presos. "Cal desjudicialitzar el procés i cal una mesa de negociació, si això no és possible, no té cap sentit votar els pressupostos", ha defensat.

"Fins al dia 12 el govern espanyol té a la seva teulada acceptar allò que nosaltres considerem raonable: una negociació pel dret a l'autodeterminació", ha apuntat, a la qual cosa ha afegit: "La nostra no és una petició de màxims, sinó basada en la realitat".

Finalment, en resposta al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ha acusat els republicans de situar-se al costat de PP i Cs, Rufián li ha demanat que "reflexioni sobre aquell dia al Parlament que hi havia els familiars dels presos i es va quedar mirant el sostre", també amb aquests dos partits.

El debat de tramitació dels pressupostos, on es votaran les esmenes a la totalitat, tindrà lloc els dies 12 i 13 de febrer, just quan comença el judici de l'1-O. Fins aquest divendres hi ha temps per presentar aquestes esmenes, però es podrien acabar retirant fins a uns moments abans que comenci la votació. Els republicans, per tant, donen marge a Sánchez per moure's, tot i que no es mostren massa confiats que la situació pugui canviar.