Ahir, diumenge 18 de juliol es complien 85 del cop d'estat de contra el govern de la Segona República. Coincidint amb aquesta data, el perfil oficial de Twitter de l'Armada Espanyola va fer una piulada en la qual asseguraven que per ells, "no hi ha orgull més gran que portar la bandera de tots els espanyols". El text apareixia acompanyat d'un vídeo en què es podia veure una bandera rojigualda onejant a càmera lenta. 

Avui, ERC ha censurat aquesta publicació i ha demanat saber si la piulada comptava amb el vistiplau del Ministeri de Defensa, o si es portarà a terme una investigació d'aquesta ostentació de "patriotisme" en una data tan assenyalada. Així, el partit ha plantejat una pregunta parlamentària en què posa en dubte que aquest comentari a les xarxes coincideixi "casualment" amb la data de la sublevació militar que va provocar la Guerra Civil. 

ERC vol que l'Executiu aclareixi la piulada 

Per això, Esquerra demana saber qui és el responsable de la piulada, si "el govern espanyol pensa investigar-ho" i si algú va autoritzar el missatge abans de ser publicat. En aquest sentit, va més enllà i pregunta a l'Executiu per quina interpretació en fa d'aquest text "coincidint amb la data del cop d'Estat protagonitzat per militars de l'exèrcit espanyol".

Ara, el partit republicà vol que s'aclareixi si el tuit pot tenir alguna "intencionalitat política" i si quan van veure publicat el missatge, en cas que el desconeguessin abans, es van plantejar de retirar-lo. 

Els vincles feixistes de l'exèrcit 

El diputat d'ERC al Congrés, Gerard Álvarez, ha fet públic un comunicat en què el partit explica les seves peticions al govern de l'Estat. En aquest sentit, Álvarez ha apuntat que  és "massa casualitat" que la piulada presumint de "patriotisme" es fes en l'aniversari del cop d'estat.

 

tuit gerard alvarez armada espanyola

En aquest sentit, ha interpel·lat al conegut com a "Govern més progressista de la història" perquè expliqui si creuen que aquesta piulada podria ser "objecte de sanció o fins i tot d'expulsió" de les Forces Armades" o si per contra, considera que "formen part de la normalitat en un Exèrcit suposadament democràtic". 

El partit ha anat més enllà i els pregunta si "començarà a investigar reductes, cada vegada més nombrosos, de feixistes i nazis dins de les Forces Armades?", instint en saber si a Defensa li preocupen "els gestos antidemocràtics" i "els vincles feixistes" de membres de l'Exèrcit.

Vox dona suport a l'Armada 

Un diputat de Vox al Congrés ja ha reaccionat al missatge d'Esquerra. Víctor Sánchez del Real ha denunciat que "Als d'ERC els haurien d'explicar que l’Armada Espanyola demostra el seu patriotisme els 365 dies de l'any, 24 hores al dia, amb gran esforç. Els 365 compleix les seves funcions constitucionals, 24 hores al dia. Repeteixo, els 365 incloent-hi el dia de l'aniversari del diputat d'ERC "Casualitat?".

tuit vox victor sanchez del real

 

 

Per altra banda, Pablo Casado, ha promès aquest dilluns que tan aviat com la seva formació aconsegueixi arribar al govern espanyol, substituirà la Llei de la memòria democràtica de govern de Pedro Sánchez per una "Llei de concòrdia", que segons el líder del PP ja està redactada. 

A la imatge principal, acte de l'entrega de despatxos de l'acadèmia militar a Saragossa / Europa Press