El partit d'extrema dreta Vox viu un moment de canvi, just després que el seu líder Santiago Abascal hagi avançat les primàries de la formació on es consolidarà com a líder d'aquestes. Abascal enceta aquesta nova etapa deixant de costat algunes de les figures claus del partit fins al moment, com Javier Ortega Smith, i impulsa els líders regionals. Aquest canvi d'estratègia no només deixa persones fora de la cúpula sinó projectes. És el cas de la facció més liberal de la formació, de la que Ivan Espinosa de los Monteros formava part. Això no vol dir que hagi tirat la tovallola en política, ja que, segons informa Vozpópuli, l'exportaveu de Vox al Congrés i altres purgats estarien estudiant un nou projecte polític.

El digital sosté que Espinosa de los Monteros fa mesos que sondeja per crear aquest projecte polític, el qual naixeria amb un objectiu: les eleccions europees del pròxim 9 de juny. La iniciativa compta a les seves files amb altres excàrrecs de la formació liderada per Abascal. Espinosa de los Monteros podria comptar amb enquestes privades que el col·locarien per davant d'Abascal a les Europees. 

Tanmateix, fonts de l'entorn de l'exportaveu de Vox apunten al mateix mitjà que ell es troba distanciat de la política i centrat en la seva "vida privada". És més, apunten que aquesta informació respon a "filtracions interessades". "Si ho volgués fer (fundar un partit), aquestes jugades no li impediran fer-ho", sosté el seu entorn. 

Vox fa deu anys

Vox va complir dimarts passat deu anys des que es va presentar al públic en un acte celebrat a Madrid i, uns mesos després, Santiago Abascal va ser elegit president de la formació que va ajudar a fundar aquell 2014. Una dècada després, el líder està a punt de revalidar el càrrec per tercera vegada i sense contrincants, però ho fa sense diverses cares que el van acompanyar des dels orígens de Vox.

El germen de Vox se situa en una plataforma, 'Reconversió', impulsada per militants del PP crítics amb la deriva del Govern de Mariano Rajoy. Entre ells hi havia Abascal, l'exeurodiputat Alejo Vidal-Quadras i José Antonio Ortega Lara, funcionari de presons a qui ETA va mantenir segrestat 532 dies. Es va registrar com a partit el 17 de desembre de 2013 i es va presentar davant dels mitjans el 16 de gener de 2014.  Abascal ja era un dels dirigents d'aquell moment i, a l'acte de presentació, també hi van ser Ortega Lara, l'activista Cristina Seguí , el filòsof José Luis González Quirós i l'exministre Ignacio Camuñas. A excepció d'Ortega Lara, cap no és a Vox, cap d'aquests pioners a Vox ha aguantat al partit, un fet que dona una imatge del lideratge d'Abascal que només fa que consolidar. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!