La manifestació que va tenir lloc ahir a Pamplona en contra de la política lingüística del Govern de Navarra, que hauria reunit unes 25.000 persones, va tenir un final esperpèntic. La marxa estava convocada per protestar pels intents del Govern navarrès de donar més espais a la llengua basca, i al final del recorregut, a més d’un recital de jotes navarreses, va incloure un moment de parlaments amb un orador d’autèntic lluïment.

Com si es tractés d’una pregària, l’orador es va dedicar a donar consignes al públic, de rima una mica forçada, instant-los després a repetir-les, amb seguiment poc entusiasta. Així va insistir amb lemes com "una buena educación, no necesita imposición" o "por hablar en castellano, no quiero ser discriminado".

El punt final, però, va ser inesperat. O no tant. Per posar fi a la manifestació va etzibar als congregats: “¿Vamos a ver el fútbol?”, per reblar amb el crit “aúpa Osasuna”, ara sí, seguit amb entusiasme, que va desmobilitzar els manifestants per poder veure un partit de futbol, on l’equip navarrès va perdre 2-0 contra el Valladolid en l’última jornada de la lliga de Segona Divisió, cosa que els ha fet perdre el tren dels playoff d’ascens. En tot cas, quedarà per a la memòria l’acabament de manifestació més sorprenent dels darrers anys.