El govern espanyol ha inclòs en el pla de recuperació que enviarà a Brussel·les el 30 d'abril vinent la possibilitat de posar peatges a tota la xarxa d'autovies. Així ho recull el diari El Mundo, que posa en relleu que Moncloa veuria en aquesta mesura una manera de garantir els fons necessaris per "conservar la xarxa de carreteres".

Segons recull el rotatiu, l'eliminació de peatges en diverses autopistes ha deixat a les arques públiques un dèficit de 7.500 milions. És per aquest motiu que l'executiu espanyol s'ha compromès a fer servir part dels 140.000 milions que aportarà Europa a revisar "el finançament de les vies d'alta capacitat i s'establirà un sistema d'ingressos que garanteixi els fons necessaris per a la conservació de la xarxa viària estatal".

Peatges només per a les empreses

De fet, el diari també recull que el ministre de Transports, Mobilitat i  Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ja havia posat amb anterioritat aquesta possibilitat sobre la taula. Amb tot, sempre que ho ha fet s'ha descartat que la mesura afecti la totalitat dels conductors particulars que circulin per aquestes vies.

En lloc d'això, El Mundo assegura que el que se sospesa és la "introducció d'un sistema que permeti ingressar diners a les arques públiques a través del pagament per part de les activitats econòmiques que es beneficien de la infraestructura pública". És a dir, que només aquelles empreses que les fan servir per augmentar la seva competitivitat paguin per usar les infraestructures.

Les 10 inversions que proposa Sánchez

La setmana passada, Pedro Sánchez, va anunciar les seves deu propostes d'inversió que mobilitzaran un total de 49.710 milions d'euros en els pròxims anys. El total d'inversions del govern espanyol, segons ha explicat Sánchez, seran de quasi 70.000 milions d'euros entre els anys 2021 i 2023 i que se centraran, principalment, en la transició ecològica (39% del total) i digital (29%), així com en educació i formació (10,5%) i recerca i desenvolupament (7%).

La principal partida anirà destinada per la mobilitat sostenible i per l'electrificació del parc de cotxes espanyol, que comptarà amb un total de 13.200 milions d'euros.  La segona major inversió serà per la rehabilitació de l'habitatge, amb un total de 6.820 milions d'euros. Concretament, aniran destinats, segons ha detallat el president espanyol, a la instal·lació de panells solars o obres per a fer els habitatges més eficients energèticament.

 

Imatges, retencions a la carretera / Twitter Trànsit