Espanya serà un dels tres primers estats de la Unió Europea en rebre el finançament del fons SURE per destinar a mesures per mantenir l'ocupació, com per exemple els ERTO o ajuts a autònoms. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat aquest dijous que Espanya, Itàlia i Polònia seran els primers estats als quals es faran arribar "molt aviat" els diners.

Von der Leyen ha subratllat que es tracta de països "molt colpejats" per la crisi i que els diners contribuiran a "alleugerir" la situació. Els fons SURE està dotat amb 100.000 milions d'euros i Espanya en rebrà 21.300 milions en crèdits, una xifra que el converteix en el segon estat que més diners rebrà, només superat per Itàlia.

La Comissió Europea ha començat aquesta setmana l'emissió de bons per finançar el fons SURE. En la primera emissió ha col·locat 17.000 milions d'euros en bons a 10 i 20 anys amb una demanda rècord. Les peticions van superar els 233.000 milions.

Treball inverteix 185 milions d'euros

El Departament de Treball invertirà més de 185 milions d'euros per fomentar la contractació, ajudar autònoms i microempreses, mantenir l'ocupació i promoure la formació dels afectats per Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). La Conselleria preveu que els nous ajuts arribin directament a 153.000 persones.

Una tercera part del total es destinarà a formació d'aturats i afectats per ERTO i 40 milions es dedicaran al foment de la contractació. Gran part del finançament prové dels recursos repartits per l'Estat en la conferència sectorial, en el qual es va anunciar que la retallada en polítiques actives a Catalunya, inicialment de 215 milions, seria de 86, situant la xifra total a cobrar en 302,5 milions.

La resta de recursos fins a arribar al total que distribueix el govern espanyol es dedicaran a altres programes aquest any. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha reivindicat que tots els diners necessaris per finançar els programes del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) són "recursos propis" perquè s'han recaptat a partir de les cotitzacions dels treballadors catalans. Alhora, ha afirmat que davant l'increment de l'atur i dels afectats per ERTO "no tenia sentit mantenir una programació clàssica de polítiques actives d'ocupació".

Aquests programes s'afegeixen als prop de 60 milions d'euros que la Conselleria va comprometre's a gastar al maig en polítiques actives d'ocupació urgents. A través d'aquest primer pla de xoc, s'han contractat 1.033 persones i s'han tramitat 965 sol·licituds de subvencions per a mantenir feina en microempreses.

Imatge principal: Ursula von der Leyen i Pedro Sánchez. Imatge d'arxiu / Efe