Espanya està perdent posicions en termes de pau, tot per l'actuació de l'Estat a Catalunya com a resposta al cas català. Així ho revela un informe de Global Peace Index, que situa l'Estat en una de les cinc caigudes més grans del món en termes de pacifisme en només un any: cau de la posició 20 del món a la 30 pels atemptats del 17-A però també per les "tensions polítiques internes", és a dir, la crisi constitucional.

Per primera vegada en la història de l'índex, un país d'Europa occidental va experimentar un dels cinc deterioraments més importants amb Espanya caient 10 llocs en el rànquing.

 

Espanya cau deu posicions a l'esmentat informe, una caiguda sense precedents en el cas d'un país europeu. En aquest sentit, l'informe destaca que "per primera vegada" un país de l'Europa occidental experimenta una de les cinc caigudes més importants en termes de pau. Passa del lloc 20 al 30, una caiguda que ni tan sols no és proporcional a la pèrdua generalitzada que, segons alerta l'índex, es produeix a Europa.

Deteriorament pau a Espanya / EN

L'extens document posa en relleu que, a part de "l'augment del terrorisme" —una clara referència als atemptats d'agost a Catalunya—, la causa de l'augment del conflicte és la tensió "elevada" en relació amb el referèndum català de l'1-O.

"Mà dura de l'Estat"

La resposta de l'Estat en la gestió del referèndum, la "mà dura" del govern espanyol segons l'informe, s'apunta com un dels causants de la pèrdua de pacifisme. D'altra banda, també s'assenyala l'aplicació de l'article 155 i la convocatòria forçada de les eleccions del 21-D.

A banda, Global Peace Index es preocupa per l'auge de sentiments polítics totalment oposats i "atrinxerats": considera que a mida que creix l'independentisme, també ho fa el sentiment patriòtic espanyol, el que veuen com un preavís de la polarització al país.

En aquest sentit, l'informe també assenyala l'1-O, les manifestacions i la declaració unilateral del Parlament com a causants d'una "polarització" a Catalunya.

El cost de la violència: 147.495 millones

La violència no és de franc. Aquest és un altre de les dades que revela l'índex, que assenyala que la violència ha tingut un cost econòmic de 147.495,5 milions d'euros en l'últim any a Espanya. Això equival al 5% del PIB, o a 1.671,70 euros per habitant.

El Global Peace Index (Índex de pau global) és un indicador que s'encarrega de mesurar el nivell de pau de països de tot el món i també de les regions. L'elabora anualment l'Institut per a l'Economia i la Pau, juntament amb la Universitat de Sydney i la Unitat d'Intel·ligència del diari The Economist.