El professor de Dret de la Universitat de Tours (França) Jorge Cagiao y Conde ha manifestat que l'Espanya progressista assisteix "atònita i indignada" a l'actuació de l'Estat profund contra ella, quan fins fa poc li semblava bé i ho acceptava. I ha demanat que els independentistes actuïn en conseqüència i aprofitin aquest escenari.

"L'Espanya "progressista" assisteix aquests dies atònita i indignada a una cosa que durant anys va acceptar, primer al País Basc, on la violència justificava qualsevol intervenció de l'Estat; i després a Catalunya, on el desafiament independentista va motivar un entusiasta a por ellos", ha indicat.

"Quan la cosa no la concernia directament, estava fins i tot encantada que s'inventessin boles per atacar els nacionalistes perifèrics. Que si cops d'Estat, que si nazis, que si etcètera. I ara que li apliquen la mateixa medicina, es queixa", ha afegit.

Cagiao ha apuntat que l'independentisme ho ha d'aprofitar, i s'ha queixat quan el critiquen a la xarxa per defensar això. "La gràcia després és quan la gent em diu (més aviat em renyen) que com se pensa que a l'independentisme se li ocorri tractar d'explotar en profit propi aquest autèntic càncer que té la democràcia espanyola al seu si, que això és immoral i no sé quantes coses més", ha indicat. "En fi...", ha afegit.