L'economista Santiago Niño Becerra ha explicat en un fil a la xarxa per què a Espanya no funcionen les reformes. Al seu entendre, això es produeix perquè té problemes de fons, com el fet que la descentralització autonòmica "és virtual".

Segons Niño Becerra, "la fragmentació de les legislacions regionals té el seu origen en el fet que la majoria de regions no són econòmicament sostenibles, per la qual cosa la descentralització és virtual". "És a dir, el que li passa a Espanya no s'arregla amb unes reformes, és un tema de model productiu, d'estructura del PIB i d'organització territorial", ha manifestat.

"Ho hem comentat en diverses ocasions. Els problemes economicosocials d'Espanya no s'arreglen amb reformes, perquè les seves causes són estructurals. L'atur és alt i molt alt perquè la demanda de feina és menor que l'oferta de treball existent; l'única forma de reduir l'atur és que disminueixi l'oferta de feina (i això deixant al marge que la taxa d'activitat d'Espanya és de les més baixes d'Europa i que, en l'àmbit oficial, la subocupació és com si no existís)", ha indicat.

Segons l'economista, a més hi ha un problema de temporalitat. "Només cal observar l'estacionalitat del PIB a Espanya. El problema de sostenibilitat de les pensions ha de veure amb l'insuficient volum de cotitzacions de la Seguretat Social, cosa que passa perquè els salaris són baixos a conseqüència del que és la productivitat d'Espanya", ha afegit. 

L'economista veu inevitable la intervenció europea. "Com que arribar a tot ja no és possible, a Espanya li imposaran retallades i normatives per tal que no representi un perill per a Europa. Si a això li volen dir reformes, doncs d'acord", ha conclòs.