Espanya és l'Estat de tota la Unió Europea que més incompleix les lleis comunitàries. Així es desprèn del nou informe anual publicat aquest juliol per la Unió Europea que determina que l'Estat espanyol, juntament amb Alemanya, és l'Estat que més casos se li han obert per incompliment "per incorreccions en la transposició i/o una mala aplicació de la llei europea". En concret n'han incomplert 91, a data de 31 de desembre de 2016.

Aquestes altes xifres contrasten amb les de països com Estònia, que només n'ha incomplert 30, Malta (31) o Dinamarca (34). Aquest any 2016 els casos oberts per incompliment a països europeus han ascendit fins als 1.657, una xifra substancialment més alta que l'any passat, quan els casos oberts eren 1.347.

Incumpliments Espanya

Aquest toc d'atenció de la Comissió Europea, a més, no ha vingut sol. L'informe també detalla que a l'Estat espanyol se li han obert 424 queixes per incomplir la legislació europea. En aquest cas, Espanya ocupa la segona posició del rànquing. La supera Itàlia amb 753 queixes obertes, i França queda per sota amb 325. 

La queixa és el pas previ a l'obertura del cas d'infracció, i es fa enviant una carta a l'Estat membre advertint què ha de complir, i si no es compleix, s'obre l'expedient d'infracció.

Pel que fa a les temàtiques de les queixes, Espanya n'ha rebudes 149 relacionades amb la justícia i els consumidors, 57 relacionades amb l'ocupació, afers socials i inclusió i 44 sobre impostos i la unió duanera.

Queixes espanya

D'aquestes 424 queixes, 46 han acabat en obertura d'infracció nous procediments d'incompliment per part de la Comissió. És a dir, en 46 casos l'òrgan executiu de la Unió no ha rebut resposta de l'Estat espanyol o aquesta ha considerat les justificacions insatisfactòries, per la qual cosa ha obert el procediment d'infracció. En aquests casos es fa un dictamen motivat, que pot acabar en un recurs al Tribunal de Justícia.

Finalment, pel que fa als judicis ja celebrats per incompliments de la llei europea, l'últim pas dels procediments formals que utilitza la UE contra els estats infractors, Espanya n'ha hagut d'afrontar tres. En tots els casos, els tribunals han resolt en favor de la Comissió. En el conjunt d'Europa, hi ha hagut 28 judicis, dels quals 23 han sigut favorables a la UE. Només un Estat, Portugal, ha hagut d'afrontar més judicis que Espanya, en concret 4, i Grècia ha afrontat els mateixos que l'Estat espanyol (3).