"Espanya trenca amb Flandes". Així titula el diari flamenc VRT NWS un article just després que el govern espanyol hagi decidit retirar l'estatus diplomàtic al delegat del govern de Flandes a Espanya, André Hebbelinck, després de les declaracions del president del Parlament flamenc, Jan Peumans. Peumans ha fet en les últimes setmanes diverses declaracions sobre Catalunya i la situació dels presos polítics que no han agradat gens al govern de Pedro Sánchez. 

De fet, el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, ha comunicat dimarts a la tarda a l'ambaixador belga a Madrid, Marc Calcoen, el malestar de la Moncloa per les declaracions del president del Parlament flamenc. 

"Flandes ja no existeix a Madrid"

"Espanya havia cridat a l'ambaixador belga a Madrid diverses vegades després de les declaracions de Peumans", exposa l'article, i recull que "ara Espanya està intervenint". "El representant del govern flamenc a Espanya, André Hebbelinck, perd el seu estatus de diplomàtic. Espanya deixa clar que el govern flamenc no ha de pensar a nomenar un successor".

L'autor també afegeix que "Madrid ja no vol parlar amb Flandes directament. En altres paraules: Flandes ja no existeix a Madrid. A partir d'ara, Madrid només té un interlocutor, que és ambaixador del govern belga".

"No és la primera vegada que Peumans expressa la seva opinió sobre l'actitud política d'Espanya cap als polítics espanyols que lluiten per la independència catalana", recorda l'article. "Peumans es va referir repetidament a la repressió d'Espanya durant i després del referèndum d'independència: 'del tot inadequada i ja no del segle XXI'".