Les acusacions de violència contra els CDR formen part d'un nou intent del govern espanyol per aconseguir l'extradició del president Carles Puigdemont, segons informa el Frankfurter Allgemeine Zeitung, el principal diari alemany. Segons el rotatiu, el govern espanyol fa arribar aquest missatge a la cancelleria alemanya des de fa dies. Els CDR s'han convertit en una peça geoestratègica, després de la decisió del Tribunal de Schleswig-Holstein de posar en llibertat Puigdemont i no acceptar l'acusació de rebel·lió i quan també tenen dubtes de l'acusació de malversació.

"Els representants de les autoritats espanyoles han advertit de la "creixent agressivitat" [dels CDR], i han estat aportant nous arguments oficials des de principis d'abril: Alemanya hauria d'extradir Puigdemont a Espanya per evitar casos "d'intimidació, coacció i danys materials" i per estar preparats davant les protestes", narra el diari.

El Frankfurter, que és contrari a la independència de Catalunya però partidari d'una desescalada en el conflicte, considera que amb aquest nou escenari més tens i amb més repressió policial la situació a Catalunya "està empitjorant".

El rotatiu va acudir a la protesta davant la presó Model de Barcelona el cap de setmana, ha parlat amb membres dels CDR i amb periodistes i politòlegs, i explica què són els CDR. Apunta que han crescut en les últimes setmanes arran de la detenció del president Carles Puigdemont a Alemanya.  

Recorda que ara per primer cop una membre dels CDR, Tamara Carrasco, ha estat detinguda amb acusacions de "terrorisme", i en fa una valoració política. "Amb la detenció de dimarts, les autoritats judicials espanyoles estan complint un anunci que ja havien fet: Per anar contra Puigdemont, els activistes sospitosos de violència seran investigats per rebel·lió. Després de la detenció i de la fugida de la direcció independentista, els aproximadament 300 Comitès de Defensa de la República han passat ara a ser perseguits per la Policia i els polítics de Madrid com si fossin el perill més gran per a l'Estat", indica.