Espanya se suma a les accions que ja han pres altres països europeus durant les últimes hores. El ministre José Manuel Albares ha anunciat aquest dimarts l'expulsió de diplomàtics i personal de l'Ambaixada de Rússia a l'Estat espanyol, tot i que no de l'ambaixador. Encara s'està acabant de tancar la llista, però ha assenyalat que seran al voltant de 25. "Se'ls donarà uns dies, però no molt més", ha reblat Albares, que ho ha justificat per les imatges que han arribat de la massacre de la ciutat ucraïnesa de Butxa. Aquesta decisió arriba poques hores abans que el president ucraïnès Volodímir Zelenski intervingui aquesta tarda davant del Congrés dels Diputats. El ministre es posarà en contacte amb els grups per a informar-los dels detalls i buscar el seu "suport".

És una decisió que ja han anat adoptant els països de l'entorn europeu. Ahir, la ministra d'Exteriors alemanya, Annalena Baerbock, va informar que declaraven persona non grata a 40 membres de l'ambaixada de russa de Berlin, als qui demanava que abandonessin el país. En la mateixa línia, el Ministeri d'Exteriors francès va anunciar que "França ha decidit expulsar nombrosos treballadors russos amb estatut diplomàtic destinats a França i les activitats dels quals són contràries als nostres interessos de seguretat". La mateixa iniciativa han adoptat avui Itàlia, Suècia o Dinamarca, entre altres.

 

Els mateixos arguments ha fet servir José Manuel Albares en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on ha justificat que "representen una amenaça per als interessos de seguretat" i després de veure les "terribles accions" a Butxa i Mariúpol. "Ens indignen profundament les imatges, cal que els crims de guerra siguin investigats de forma immediata i que els responsables siguin castigats", ha assegurat el ministre espanyol d'Exteriors, que ha parlat d'un "punt d'inflexió" davant del qual "la comunitat internacional no pot romandre impassible".

En aquesta llista d'expulsats no s'hi troba l'ambaixador rus a Espanya, Yuri Korchagin. Albares ha argumentat que mantenen la seva figura perquè "volem donar una oportunitat al diàleg". Ha defensat que cal posar fi a la "guerra de Putin" i "tornar a les vies diplomàtiques".

Compareixença de Zelenski

Aquesta mateixa tarda està previst una intervenció, per videoconferència, del president ucraïnès Volodímir Zelenski davant del Congrés dels Diputats, acompanyada per uns missatges de Pedro Sánchez i Meritxell Batet. La cambra baixa s'ha habilitat perquè també hi puguin assistir els senadors. A la tribuna també hi han estat convidats els ambaixadors dels estats membres de la Unió Europea i l'OTAN, una representació de la comunitat ucraïnesa a Espanya, així com persones desplaçades temporalment d'Ucraïna.