Espanya haurà de passar l'examen en drets humans aquest dimecres davant les Nacions Unides. Es tracta l'Examen Periòdic Universal a què se sotmeten cada cinc anys els estats membres del Consell dels Drets Humans. La violència contra els votants de l'1-O i la persecució contra el moviment independentista s'ha incorporat a l'informe previ elaborat per aquest organisme. No obstant això, també els estats poden plantejar preguntes durant l'examen, algunes de les quals han quedat ja registrades.

Entre aquestes qüestions, una de Bèlgica que interroga a Espanya sobre el compliment de les recomanacions del grup de treball sobre detencions arbitràries. Ho fa sense citar la tensió a Catalunya ni l'informe en què aquest grup va reclamar la posada en llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En aquesta mateixa pregunta, es pregunta a Espanya sobre el compliment de les recomanacions del comitè contra la tortura, la subcomissió sobre prevenció de la tortura i el ponent especial sobre llibertat de reunió pacífica i d'associació.

Tot i que l'informe previ de Nacions Unides sí parla sobre la violència contra els votants del referèndum, de les preguntes dels set països que han plantejat ja qüestions a Espanya només un cita explícitament l'1-O. Es tracta de l'Iran, que pregunta si l'Estat espanyol està considerant noves passos per millorar la situació de la llibertat d'expressió i associació, "principalment en el context del referèndum de l'1 d'octubre del 2017".

Això no obstant, també Gran Bretanya i Irlanda del Nord demanen quines iniciatives es proposa Espanya per fomentar la llibertat dels mitjans de comunicació, mentre que Suècia pregunta que farà Espanya com garantirà que la llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana, coneguda com a llei mordassa, no infringeix el dret a la llibertat d'expressió i el dret a la llibertat d'associació i reunió, sobretot pel que fa els periodistes i la societat civil.

Alemanya pregunta directament si Espanya té previst modificar la llei d'amnistia de 1977 per poder imputar possibles delictes comesos abans de 1976.

La violència de gènere, el tràfic de persones, el tracte als menors no acompanyats o mesures per incrementar el nombre de persones acollides en asil són altres de les qüestions que interessen a aquests set països. L'examen començarà a les 9 del matí.