Espanya és l'Estat que ha pujat més en el rànquing mundial de fragilitat, després de Qatar, segons l'informe del think tank nord-americà The Fund for Peace del 2018 que s'ha fet públic aquest mes. El motiu al seu entendre és la repressió policial contra el referèndum, i el manteniment posterior de l'aposta de l'independentisme. 

Els països que més han incrementat aquest any cap a la fragilitat són Qatar (4,1), Espanya (3,5) i Veneçuela (3,3). A continuació se situen els Estats Units (2,1), el Iemen (1,6), Turquia (1,4), Togo (1,3), Bangla Desh (1,2) i les Filipines (1,1).

"Espanya ha patit una més gran inestabilitat interna, ja que la comunitat de Catalunya ha celebrat un referèndum d'independència que possiblement ha estat encaixat amb una resposta de mà dura del govern central de Madrid, que probablement ha incrementat el problema. Mentre l'Estat espanyol intentava reprimir el referèndum independentista -fins i tot recorrent a la violència en alguns casos- el suport a un Estat català independent semblava resorgir desafiant la resposta de Madrid", indica.

Segons l'estudi, el sentiment independentisme ha estat "bullint a foc lent" durant mesos, però el 2017 "pot ser vist com un punt d'inflexió i, potencialment, com un punt de no retorn per a l'Estat espanyol". "A més llarg termini, una futura desintegració d'Espanya podria amenaçar amb conseqüències més generalitzades a l'interior (Catalunya no és l'única comunitat d'Espanya que té tendències independentistes), i també podria dur a una envalentida desintegració regional a tota Europa", afegeix.

Pel que fa a Qatar, que lidera el rànquing de retrocés, l'atribueix al bloqueig que li han imposat Aràbia Saudita, Bahrain i els Emirats Àrabs.