La invasió russa d'Ucraïna té i tindrà conseqüències en multitud d'àmbits. És per això que ha passat a ser l'element central de la conferència de presidents que se celebrarà aquest diumenge a La Palma, on assistirà el president Pere Aragonès. Allà, el govern espanyol plantejarà una sèrie de mecanismes per a fer-hi front, segons l'esborrany al qual ha tingut accés ElNacional.cat. Es treballa en quatre àmbits: l'ajuda humanitària, l'acollida i protecció de refugiats, les mesures d'impacte socioeconòmic i la ciberseguretat. El document que busca l'acord comença amb una prèvia: "La condemna més enèrgica a l'agressió militar il·legal, no provocada i injustificada de la Federació de Rússia contra Ucraïna, així com la participació de Bielorússia en aquesta agressió".

Pel que fa a la resposta socioeconòmica, l'esborrany estableix la creació d'una "reserva de béns considerats estratègics per preservar els drets i llibertats, el benestar dels ciutadans, el subministrament de serveis essencials i els recursos de primera necessitat i de caràcter estratègic" mentre duri la guerra. I posa èmfasi en la necessitat de reduir la dependència energètica de l'exterior. Per això, l'Estat i les comunitats "treballaran conjuntament per reforçar i accelerar les inversions en tecnologies crítiques com semiconductors, emmagatzematge, minerals essencials, bateries, 5G, intel·ligència artificial, centres de dades i principis actius de medicament essencials". 

En el mateix terreny, el document de treball fa referència a l'"acord sobre rendes" que es vol assolir amb els agents socials per a proporcionar "estabilitat i confiança" a la societat i evitar una "espiral inflacionista". En l'àmbit energètic es preveuen mesures per a "reduir el cost energètic", amb especial atenció als més vulnerables, accelerar el desplegament de les energies renovables i mesures de suport a les empreses que han perdut contractes a Rússia.

Acollida de refugiats

El document constata com almenys 2,3 milions d'ucraïnesos ja han abandonat el seu país en dues setmanes i cal una resposta d'Espanya. Així, s'estableix la coordinació entre l'Estat, les comunitats autònomes i els ajuntaments per a garantir l'acollida i protecció de les persones refugiades. En aquest sentit, se subratlla que l'Estat ja està impulsant un pla d'acollida amb tres centres, a Catalunya, Madrid i el País Valencià, però se'n podrien crear a altres comunitats. En aquests centres, els refugiats obtindran en un termini màxim de 24 hores permisos de residència i treball per un any renovable i se'ls informarà dels seus drets. Si és necessari, seran derivats a la xarxa de centres d'acollida. En l'esborrany es destaca que "totes les administracions col·laboraran per incrementar els recursos necessaris, promoure una coordinació eficaç de les seves actuacions, i compartir informació".

Ciberseguretat

L'àmbit de la ciberseguretat ha estat, en els últims anys, molt lligat a Rússia. Per això el pla de resposta del govern espanyol ho contempla com un àmbit de resposta. Concretament s'aposta per reforçar la cooperació institucional "per millorar el funcionament dels serveis tecnològics i garantir la qualitat de la resposta als ciberatacs que puguin rebre els organismes públics, empreses i ciutadania". Per això es vol posar en marxa una Plataforma Nacional de Notificació i Seguiment de Ciberdelinqüents.