El Govern espanyol ha negat el visat per viatjar a Barcelona a una delegació kosovar que tenia previst participar en el congrés de l’Associació Internacional de Dones Policia, que se celebra aquesta setmana a la capital catalana. La república de Kosovo es va independitzar de Sèrbia el 2008 després que així ho va decidir unilateralment el Parlament de Pristina. Però des d’aleshores, Espanya és un dels pocs països de la UE que es nega a reconèixer aquest Estat.

No és la primera vegada que es produeix una situació similar. El passat 2013, l’Estat espanyol va denegar el visat a una vintena de metges kosovars que volien assistir a la capital catalana un congrés de la Societat Europea d’Anestesiologia. Dos anys abans, els anestesiòlegs kosovars no havien tingut problema per assistir al mateix congrés a Madrid.

Policies kosovars

En el cas de la convocatòria d’aquesta setmana, la presidenta de l’Association of Women in Kosovo Police, Taibe Canolli, havia acceptat ja una invitació per participar a la cita com a ponent, al capdavant d’una delegació de dones policia kosovars.

La delegació, que compta amb el suport de les ambaixades dels Estats Units i de Noruega al Kosovo, es va traslladar a Macedònia, on es troba l’ambaixada espanyola més propera, per demanar el visat d’entrada al país.

Això no obstant, després de presentar la documentació requerida i els seus passaports Schengen, l’ambaixada espanyola va negar els visats per viatjar a Barcelona al·legant que no reconeixia aquells passaports.

Gestions infructuoses

Malgrat les gestions de les policies kosovars i de les associacions promotores del congrés, les agents no han obtingut el permís. El govern espanyol tampoc els ha volgut aportar cap justificació per escrit de la negativa.

El congrés, que organitza l’Associació Internacional de Dones Policia, reunirà a Barcelona fins dijous 400 dones policia per debatre sobre igualtat i seguretat. No obstant, no tindran oportunitat d'escoltar les seves col·legues kosovars.