Espanya aixeca el veto sobre l'acord del Brèxit entre el Regne Unit i la Unió Europea. Així ho ha anunciat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una compareixença a la Moncloa. El canvi de postura espanyol es produeix a causa d'un escrit fet pel govern britànic que assegura que el Tractat de Retirada de la UE "no imposa cap obligació" que la relació futura a la qual arribin Londres i Brussel·les s'apliqui automàticament a Gibraltar. Segons el secretari d'Estat d'Afers Europeus espanyol, l'escrit no té cap valor jurídic.

D'aquesta forma, Espanya, tot i aconseguir aquest compromís escrit de l'Executiu de Theresa May, no ha aconseguit la seva exigència inicial de modificar l’article 184 del tractat de retirada incorporant una distinció especial a les relacions futures entre Espanya i Gibraltar.

"El govern de la Seva Majestat assenyala que l'únic propòsit de l'article 184 de l'Acord de Retirada del Regne Unit és crear les millors obligacions d'esforços perquè la UE i el Regne Unit negociïn acords que regeixin la seva futura relació, que no imposa obligacions respecte a l'abast territorial d'aquests acords, i que, per tant, no existeix cap obligació o presumpció sobre la base d'aquesta disposició, que aquests acords tinguin el mateix abast territorial que el previst a l'article 3 de l'acord de retirada", afirma el text de l'executiu britànic.

L'acord arriba després que Espanya hagués amenaçat d'exercir la seva capacitat de veto després que l'acord del Brèxit entre Londres i Brussel·les no contemplés cap concreció sobre la situació de Gibraltar.

Per la seva banda, el govern de Gibraltar s'ha mostrat satisfet amb l'acord final. Segons el ministre principal de la regió, Fabian Picardo, l'escrit de Londres no tindrà cap conseqüència en la sobirania de Gibraltar, que continuarà essent britànic. "El Brexit no tindrà cap efecte en la sobirania britànica de Gibraltar i l’aigua que l’envolta", afirma el comunicat.

Des del Consell d'Europa, el seu president, Donald Tusk, ha cridat a aprovar l'acord del Brèxit comentant que tot i que "ningú no té cap raó per estar satisfet, almenys els 27 Estats de la UE han passat el test de la unitat i la solidaritat". Uns minuts abans, el seu portaveu havia afirmat que després d'una trucada entre Sánchez i Tusk "l'acord és més a prop".