Cinc escoles públiques de Barcelona han tallat aquest dimecres la Meridiana de Barcelona per protestar per un excés de calor a les aules, en una protesta organitzada per les Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA) de Barcelona. El tall s'ha efectuat a l’avinguda Meridiana, a l'altura del carrer de Garcilaso, i hi han participat les escoles Antoni Balmanya, Miralletes, Congrés Indians, L’Estel i El Sagrer, segons ha informat Betevé. Han aplegat un centenar de famílies, amb xiulets i pancartes on es podia llegir “Volem aules, no saunes” i “Stop calor a les aules”. El tall de trànsit de la Meridiana s’ha allargat durant 30 minuts.

Les AFA recorden que correspon al Consorci d’Educació i al Departament d'Educació mantenir els edificis en condicions que permetin garantir la salut del personal docent i de l'alumnat.  “Per què les escoles han de ser els únics edificis públics que estan sense climatitzar?”, ha preguntat Marta Aparicio, membre de l’AMPA de l’Escola Antoni Balmanya. “Els estius s’allarguen cada cop més, i els infants i el personal educatiu estan suportant durant mesos temperatures que posen en greu risc la salut i impossibiliten l’aprenentatge”, ha afegit.

"L'emergència climàtica ens obliga a estar preparats per a estius més llargs i calorosos", ha insistit Marta Aparicio. Segons les famílies, les altes temperatures "afecten greument el dret a l'educació".

Així mateix, han recordat que el mes d'octubre passat van promoure un manifest en què demanaven actuacions per pal·liar la calor a les classes, que va comptar amb el suport de 164 associacions de famílies, 58 direccions d'escoles i instituts, l'Associació Federada de Famílies d'Alumnes de Catalunya (aFFaC) i els sindicats CGT, CCOO, UGT i USTEC. Arran del manifest, representants de les AFAs es van reunir amb membres del Consorci d'Educació, que "va presentar un pla", però els "temps i pressupost dels quals no s'adeqüen a la urgència del problema", han lamentat les associacions de famílies.