"L'escola no té por". Aquest és el lema de la manifestació que les entitats de la plataforma Somescola han convocat aquest dissabte a la tarda en contra del "xantatge" que el govern espanyol fa al model educatiu català, i contra la judicialització de l'educació. El tret de sortida s'ha donat a les 17h a Passeig de Gràcia amb Ronda de Sant Pere i s'ha arribat fins al parc de l'Estació del Nord. A desgrat de la pluja i el fred, la gent s'ha anat agrupant a la Ronda fins a omplir-la per complet, des de Passeig Sant Joan fins a Pau Claris.

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha participat a la marxa perquè "de forma unitària s'ha de deixar clar que l'escola catalana segueix un model cohesionador". "Que ens deixin en pau", ha sentenciat Mauri en declaracions a la premsa al mateix temps que ha assegurat que l'escola no té por als atacs de l'article 155. Finalment, ha clamat que l'escola catalana es defensarà als carrers aquest dissabte i "dia a dia als centres educatius".

forcadell mónica pérez

Mónica Pérez

Maria Carbó Mauri sindicats

Mónica Pérez

torrent capcelera escola

Mónica Pérez

A la capçalera, acompanyant Marcel Mauri, hi havia el vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana, Agustí Alcoberro, l'expresidenta del Parlament i ara diputada Carme Forcadell i l'actual president del Parlament, Roger Torrent.

cartells mónica escola catalana

Els organitzadors han repartit cartells on s'hi pot llegir "Som escola democràtica i cohesionadora" i també s'han sentit crits com "No es toca, l'escola catalana" o "No tenim por". Els manifestants han deixat ben clara la seva decisió d'oposar-se a les polítiques educatives del PP: "No callarem, ni a l'escola ni al carrer" o "Més educació i menys repressió", cridaven. A més a més, s'hi han vist un gran nombre de llaços grocs i estelades acompanyades de denúncies contra el 155: "L'escola és una finestra al món. El 155 és una reixa".

manifestació escola catalana llaços grocs   mónica Pérez

contra 155 Gustau Nerín

Gustau Nerín

mani escola catalana llaços grocs   Mónica Pérez

"Ens acusen d'adoctrinament i ens volen imputar delictes d'odi"

"Avui sortim al carrer per donar suport al professorat; se'ns ha acusat d'adoctrinament a les escoles". Això és el que ha explicat Ramon Font, el portaveu de la Unió de Sindicats de Treballadors de l'Ensenyament de Catalunya (USTEC), que ha apuntat que "els que fan aquest tipus d'acusacions són els que voldrien que adoctrinessim, ens acusen de delictes d'odi".

En la mateixa línia, Font ha declarat que l'altre motiu principal que els ha fet sortir al carrer és la immersió lingüística: "Ha sortit el fantasma de la casella que suposaria un desastre perquè segregaria l'alumnat per opcions lingüístiques". Font, que també és docent, ha exposat que "no és motivador veure la classe dels catalans i la classe dels castellans. Aquest és un tema que ja vam superar amb un sistema cohesionador perquè els alumnes puguin aprendre les dues llengües". El portaveu de la USTEC ha recordat que les polítiques sobre educació catalana "han estat les més consensuades dels darrers anys".

"L'1-O no pot deixar de ser tractat als instituts"

Els parlaments han començat poc després de les 18h i el primer que s'ha fet ha estat llegir un manifest que ha deixat clar que "l'esperit crític i la llibertat d'expressió no són bons companys de la por". El text indica que fets com els del referèndum de l'1 d'octubre i la brutalitat dels cossos policials "no poden deixar de ser tractats als instituts", i insisteix en que la immersió garanteix la igualtat d'oportunitats. 

Acte seguit han pres la paraula els estudiants, els principals afectats, i Mercè Terès els ha fet d'altaveu: "Som aquí per fer-nos escoltar, ens volem a tots a les mateixes aules i aprenent els mateixos coneixements". 

Ramon Font ha tornat a parlar i ha explicat que se'l va denunciar per un delicte d'odi per dir que no faria classe en castellà. El també portaveu de la USTEC ha explicat que no fa cap favor fent classe en castellà, "el govern espanyol vol que expliquem la història com els agradaria que la expliquéssim". El darrer parlament ha estat el d'Albano Dante Fachín, qui ha instat els no catalanoparlants a no tenir por d'una llengua; ell ha afirmat que  "Catalunya em va regalar la seva llengua i em va fer més ric".

mani per la llengua Roger Español  Maria Carbó

L'apunt musical a la jornada l'han posat la banda de Roger Español, el noi que va perdre un ull a causa d'una bala de goma disparada durant les càrregues de l'1-O, i el raper Valtònyc. Roger Español ha aprofitat l'ocasió per afirmar que el dia del referèndum, quan va anar a votar, tenia "moltes il·lusions" i que, com a pare, esperava que servís "per mantenir la nostra llengua, la nostra cultura, la nostra identitat". I ha afegit que no se'n penedia d'haver sortit al carrer: "Vull que el meu fill pugui aprendre en llibertat i sense por"