La celebració durant tot el dia d'avui d'una rememoració dels Tercios de Flandes, amb el suport de l'ajuntament de Madrid, ha fet esclatar la tensió amb l'ajuntament d'Anvers, una de les ciutats flamenques que va patir un saqueig al segle XVI per l'acció d'aquestes tropes espanyoles. L'alcalde d'Anvers, Bart De Wever, ha enviat una contundent carta de protesta al seu homòleg de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, queixant-se per aquesta "glorificació de la fúria espanyola". "És una falta de respecte", ha insistit.

"Aquests soldats eren temuts a tota Europa al segle XVI. Les forces armades van ser un dels pilars sobre els quals Espanya va exercir el poder. A Madrid, una plaça central de la ciutat es convertirà fins i tot en un campament històric dels Tercios, i hi haurà una recreació", assenyala De Weber en la missiva, segons informa el diari belga Knack.

Knack

L'alcalde recorda en la carta que el saqueig d'Anvers es va produir a principis de novembre del 1576. "Milers d'homes al servei de l'exèrcit espanyol van saquejar, violar i calar foc a la ciutat, en el període que més tard es coneixeria amb el nom de l'Edat d'Or. Segons la tradició, l'episodi va costar la vida a unes 10.000 persones, encara que historiadors moderns parlen de diversos centenars de morts. En qualsevol cas, la fúria espanyola va marcar un abans i un després en la ja de per si prou sagnant Guerra dels Vuitanta Anys".

L'alcalde d'Anvers afegeix que respecta la història d'Espanya i també la llibertat d'expressió, però insisteix que "la glorificació d'aquest passat mostra una total falta del més elemental respecte". "En memòria de les innombrables víctimes, ho condemnem", afegeix.

Segons Knack, l'ajuntament de Madrid per ara no ha respost a la carta del seu homòleg d'Anvers.