El retrocés en drets i llibertats dels polonesos ha anat en augment des de l'entrada al poder del partit d'ultradreta Llei i Justícia, amb el seu president al capdavant, Jaroslaw Kaczynski, l'any 2015. Un dels exemples que està causant queixes i gran malestar social és la proclamació d'una vuitantena de municipis que es consideren "zones lliures de LGTBI", en les quals s'exclou qualsevol persona que no sigui heterosexual.

Aquestes zones han estat promogudes des dels mateixos ajuntaments amb el vistiplau del govern, que declaren que aquestes àrees estan sota el seu control. Una de les primeres a apuntar-s'hi va ser Swidnik, a l'est del país, que "refusa l'existència de certes persones que porten l'etiqueta LGTBI i lliure de tolerar l'homosexualitat". Posteriorment, s'han sumat quatre regions històricament conservadores: Petita Polònia, Podkarpackie, Swietokrzyskie i Lublin. Aquest és el mapa:

mapa

El director de cinema polonès i activista Bart Staszewski ha engegat una campanya de denúncia arreu del país i ha publicat imatges de persones homosexuals davant els municipis polonesos, en els quals ja adverteixen en els seus cartells de l'anomenada "zona lliure de LGTBI". Staszewski vol mostrar les persones reals afectades per aquesta repressió de drets: "No som un ésser abstracte, una ideologia, sinó persones reals de carn i os que han de viure en aquests llocs".

imatge polonia 4

En les darreres hores, la polèmica ha traspassat la frontera de Polònia i ja demanen que la Unió Europea mogui fitxa i aturi aquesta regressió de drets en un país membre. L'ex-primer ministre belga Guy Verhofstadt i actual líder del grup liberal europeu ALDE ha demanat que la Comissió Europea prengui mesures. Verhofstadt considera que s'ha de reaccionar de forma "immediata contra aquestes pràctiques desagradables i contra les autoritats poloneses que han col·locat aquests cartells" i sentencia: "L'estómac se'm remou".

Aquest és el darrer exemple de la intolerància que viu a Polònia aquest col·lectiu, malgrat la condemna que els europarlamentaris han fet. I demanen que es revisin totes les subvencions que es donen al seu govern ultraconservador i ultracatòlic. El col·lectiu LGTBI sol ser atacat amb freqüència. El mateix arquebisbe de Cracòvia ja va advertir d'una "plaga de l'arc de Sant Martí" durant un parlament l'agost de l'any passat per commemorar el 75è aniversari de la Revolta de Varsòvia.