L'ombra del dubte sobre la construcció de l'Hospital de Emergencias Enfermera Zendal a Madrid ha acompanyat el centre des de la seva inauguració, i és que, la joia de la corona del govern d'Isabel Díaz Ayuso durant la pandèmia de la covid-19 no deixa d'acumular xifres que constaten el seu fracàs. 3 anys després de la seva inauguració, el centre, que va tenir un cost tres cops més alt del que inicialment estava previst, segueix sense habitacions ni quiròfans, i ha experimentat diversos canvis per tal de justificar la inversió. 

Cap de les diverses vides que ha començat ha durat gaire. Inicialment, va ingressar pacients amb covid per alliberar els hospitals, després un centre de vacunació, també per resoldre gestions amb els refugiats de la guerra a Ucraïna, acull el centre coordinador de les emergències del SUMMA 112 de la capital espanyola, en els últims mesos també està servint com a centre de mitja estada per a pacients que necessiten hospitalització llarga. Ara experimentarà un nou canvi, segons assenyala elDiario.es, en uns dies el govern de la Comunitat de Madrid, en mans d'Isabel Díaz Ayuso, el convertirà en un centre per a malalts amb Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA).

Presència de pacients, inexistent

Les dades de l'hospital durant el 2023, constaten que la presència de pacients s'ha reduït a la mínima expressió. Segons destapa el digital, durant l'any passat va haver-hi 489 pacients ingressats, cosa que suposa un 1,33 de mitjana al dia, la majoria d'ells amb problemes motors que necessiten rehabilitació i teràpia ocupacional. Durant els primers mesos del 2024, s'han registrat només 70 pacients. La caiguda de pacients és evident si es comparen les dades amb les del 2021, on 9.091 persones van estar ingressades. A més, segons les dades que revela elDiario.es, l'estada dels pacients ha augmentat fins als 49 dies de mitjana, enfront dels 13 del 2022, o els 9 dies del 2021. 

L'opacitat respecte a les dades ha estat una qüestió habitual des de la seva inauguració, i ha generat moltes crítiques per part dels sindicats, que durant un temps tenien vetada l'entrada a les instal·lacions. Així doncs, conèixer les dades de quants pacients o treballadors disposa l'Hospital Zendal és una tasca complicada. Amb tot, les dades del Zendal comparades amb altres centres hospitalaris de Madrid, confirmen el despropòsit de la seva construcció. Només el 17% dels llits instal·lats estaven funcionant (73 de les 426) el 2023, el percentatge més baix de tots els hospitals madrilenys. El 2024, la xifra augmenta fins als 90 llits, i segons la conselleria de Sanitat, la mitjana d'ocupació és del 86%. Al Zendal cada llit està ocupat de mitjana per sis pacients a l'any, mentre que a l'Hospital Universitari Doce de Octubre són 39, o les 58 que passen per la Fundació Jiménez Díaz.

Més de 200 milions d'euros

Tenint en compte el declivi de l'ús de l'hospital s'ha produït una reducció de la despesa anual. La seva construcció va tenir un cost de 160,2 milions d'euros, el triple del pressuposat inicialment; els tres anys posteriors els contractes d'obres i serveis han sumat 40 milions d'euros més. Segons el diari, durant el 2024, ja s'han destinat 224.000 euros al Zendal, però no és el total.

Ayuso va anunciar el passat mes d'octubre que el centre d'ELA que començarà d'aquí a poc més d'una setmana serà temporal fins a la construcció del definitiu. El següent pla que té la presidenta madrilenya per al Zendal a finals del 2025, és que sigui un "gran centre" de neurorehabilitació. Aquest nou canvi suposarà uns altres 50 milions d'euros en infraestructures. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!