L'ombra del dubte sobre la construcció de l'Hospital de Emergencias Enfermera Zendal a Madrid no s'ha aturat des del primer dia. El Zendal és una obra impulsada per la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que es va construir en només 3 mesos per fer front a la situació límit dels hospitals derivada de la pandèmia del coronavirus, amb una inversió de 170 milions d'euros, el triple del pressupostat inicialment. Actualment, l'ocupació del centre sanitari no supera el 8,2%, és a dir, que els pacients, derivats d'altres hospitals, no ocupen més que 91 dels 1.050 llits de tot el recinte, segons revela una investigació de Público aquest divendres. L'espai reservat per a pacients, són els pavellons 1 i 2, que ara són un magatzem de llits, cadires i taules. 

Els pacients només se situen en una de les tres naus que formen l'edifici. En total, només hi ha 91 pacients per un hospital que es va crear amb l'objectiu d'acollir 1.000 malalts i 50 UCI, a més de "reforçar el sistema sanitari madrileny i convertir-se en un referent de malalties contagioses". De fet, segons informa el citat diari al tercer pavelló només es poden trobar passadissos buits. 

Passadissos buits i pavellons a les fosques

El Zendal té 86 pacients ingressats a la Unitat de Rehabilitació Funcional (URF), a més d'altres cinc derivats de les urgències d'altres hospitals, segons va confirmar aquest dijous el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero. La dada reflecteix que prop del 92% dels llits estan buits, o fins i tot, sense muntar. L'activitat assistencial ja només es dona al pavelló 1, segons explica Público aquesta nau està organitzada en controls que poden atendre de fins a 18 pacients cadascun. Actualment, només n'hi ha cinc d'oberts, un d'ells dedicat exclusivament a tractar malalties respiratòries. 

Els passadissos buits d'un espai de 80.000 metres quadrats, semblen més una nau abandonada que no pas un hospital d'emergències. El Zendal no té pacients, però tampoc un equip sanitari propi: només té 200 professionals, uns 27 són voluntaris d'altres centres sanitaris i la resta és personal contractat, majoritàriament procedents de l'Hospital Universitari La Paz. Aquests 200 sanitaris giren en 12 torns i sota demanda. El citat diari relata que al pavelló 2 del Zendal només han vist llits desmuntats i amuntegats, que fan pensar que no hi ha previsió a curt termini que s'utilitzin. És més, l'espai està tancat des del mes de juliol, segons ha confirmat el delegat de CCOO al Zendal, Ismael de la Torre. El pavelló està tan abandonat, que fins i tot, està a les fosques, tot i que, cal recordar que en aquest espai es va ubicar la unitat de cures respiratòries i la unitat de vigilància intensiva, dues zones que estan tancades des de l'abril. 

Pel que fa al pavelló 3 mai es va arribar a posar al servei dels pacients. De fet, després de l'inici de la guerra a Ucraïna s'ha destinat per acollir refugiats ucraïnesos. A més, s'ha utilitzat com a centre de vacunació per la covid i la verola del mico, però ara mateix no té ni mobles, únicament mig centenar de cadires. 

2 milions a l'any per mantenir el Zendal

2 milions d'euros serà el que li costarà al govern de Díaz Ayuso mantenir aquest any l'Hospital Zendal, segons s'ha pogut conèixer aquesta setmana. La Comunitat de Madrid ha tret per primera vegada a concurs el contracte de manteniment de la infraestructura per un import total d'1.977.383 euros –IVA inclòs– per a un període d'un any. És el mateix objecte de contracte que la Conselleria de Sanitat de Madrid va adjudicar a dit fa només uns mesos a Serveo Serveis per 570.000 euros. 

La Comunitat de Madrid va publicitar aquest dilluns el contracte per a 2023 i un part de 2024. Segons s'explicita en els plecs, 1,5 milions d'euros es destinaran a mantenir la infraestructura durant un període de nou mesos, entre abril i desembre de 2023. La resta, gairebé mig milió més, serà per als tres primers mesos de 2024. Només en 2022, el govern de Madrid es va gastar més de 15 milions d'euros entre manteniment, seguretat, servei de bugaderia, neteja i desinfecció del Zendal, malgrat que va atendre una mitjana de 30 pacients a la setmana.