Quatre dies després que l'Audiència Nacional paralitzés les exhumacions al Valle de los Caídos, ara Valle de Cuelgamuros, s'han aixecat les mesures cautelars i es podran reprendre les tasques per desenterrar els cadàvers. El Jutjat Central Contenciós-Administratiu nombre 11 va ordenar a Patrimoni Nacional que paralitzés les exhumacions després d'acceptar la mesura cautelaríssima que havia sol·licitat la neta d'una dona que estava enterrada en aquest espai, que va esdevenir un símbol del franquisme i on el mateix dictador Francisco Franco estava enterrat fins a la tardor del 2019, quan el govern de Pedro Sánchez va ordenar la seva exhumació. La dona que havia demanat aturar les exhumacions al·legava la llibertat religiosa, ja que els cadàvers es desenterraven sense autorització de les famílies, i està representada per l'associació Abogados Cristianos. El Jutjat donava tres dies a Patrimoni Nacional per fer al·legacions per després decidir sobre les mesures. Finalment, ha apostat per aixecar-les i els treballs al Valle de los Caídos es podran reprendre. 

El nou ministre de Política Territorial i Memòria Històrica, Ángel Víctor Torres, ha confirmat la notícia a través de les xarxes socials. "Confiàvem que així seria i així ha estat. L'Audiència Nacional aixeca la suspensió dels treballs d'exhumació a la Vall de Cuelgamuros. Es reprén l'activitat dels forenses. La reparació i la restitució de la dignitat són actes de justícia", ha escrit el polític socialista a X, abans Twitter, un missatge acompanyat del lema "Memòria és democràcia". 


L'Advocacia de l'Estat havia demanat aixecar la paralització de les exhumacions, al·legant que els restes de la dona en qüestió -una de les poques que es va enterrar en aquest mausoleu, no es troben a la capella del Sepulcre, que és on ara s'estan fent aquestes exhumacions i, per tant, la seva família no es podria veure afectada. Aquest òrgan subratllava en la seva petició al Jutjat que la neta de la dona no tenia legitimació  per recórrer perquè "l'interès al qual invoca és merament hipotètic", afegint que els "perjudicis que de manera absolutament genèrica invoca la recurrent són inexistents perquè (...) les restes de la seva àvia estan plenament identificats i localitzats i no son objecte de les actuacions. Per la seva part, Abogados Cristianos defensava que les exhumacions són una vulneració del dret fonamental a la llibertat religiosa que "empara el dret a una digna sepultura·. "És un altre atac del govern espanyol de Pedro Sánchez al Valle de los Caídos. L'únic que cerca amb aquestes tasques és fer malbé la Basílica", denunciaven. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!