Democracia Ourensana (DO) és la gran sorpresa de les eleccions gallegues d'aquest diumenge, i per primer cop, entra al Pazo do Hórreo —seu del parlament gallec— amb un diputat. Democracia Ourensana, que va començar en la política local l'any 2011, és el petit partit format per l'excèntric alcalde d'Ourense des del 2019, Gonzalo Pérez Jácome, i també la seva cara més coneguda. El cap de llista de la candidatura a les eleccions autonòmiques és Armando Ojea, i per tant serà qui ocuparà l'escó que ha aconseguit la formació al parlament gallec. El primer intent de DO per entrar a la Xunta va ser en els comicis del 2005,on va aconseguir 638 vots, en les de 2009, ja van ser 1.024; en les de 2012 van créixer fins als 4.245. El creixement es va mantenir en les de 2016 amb 7.723, mentre que el 2020 no es van presentar a conseqüència d'un pacte de no-agressió amb el PP, evitant posar obstacles a la presidència d'Alberto Núñez Feijóo. Finalment, enguany ha aconseguit plantar-se amb un escó al parlament gràcies a 15.312 vots. 

"Ni de dretes, ni d'esquerres, sinó d'Ourense"

Una de les peculiaritats de Democracia Ourensana és la seva posició ideològica, descrita per ells mateixos com "ni d'esquerres, ni de dretes, sinó d'Ourense". Els seus fundadors han defensat sempre que l'enfocament del partit està centrat a defensar els interessos d'aquesta província gallega, que va des de combatre la despoblació fins a millor la infraestructura hospitalària i el desenvolupament econòmic regional. Tant és així que sempre s'han mostrat disposats a pactar amb qualsevol partit polític mentre ofereixi beneficis per a Ourense, ja sigui el PP, el PSOE, el BNG o Sumar. El seu lema evidència el seu objectiu "pactarem amb el diable si porta el cel per a Ourense". 

Gonzalo Pérez Jácome és un dels fundadors del partit i la seva figura acostuma a estar envoltada de polèmica. És un empresari que té el seu propi canal de televisió, Auria TV, on emetia programes de crítica política i on punxava documentals de Digital+, fet pel qual va ser denunciat i absolt. L'any 2023, el diari local La Región va publicar uns àudios en què se sentia el polític explicant a una altra persona com blanquejar diners en una campanya fent-los passar per "donacions de gent". En aquestes gravacions se sentia Jácome presumint de "controlar" aquests temes i, fins i tot, explicava que la llei permet finançar fins a 50.000 euros en aquests casos.

El currículum de Pérez Jácome en clau d'empresari també és sorprenent. Va ser el primer espanyol que va participar en la carrera d'escales verticals per licitar l'any 2002 per l'Empire State Building de Nova York. Posteriorment, va intentar fer el mateix amb l'hotel Bali de Benidorm. A més, també presumeix d'haver passat per les "pitjors universitats nord-americanes". 

Qui és Armando Ojea?

El cap de llista de la candidatura de Democracia Orensana a les eleccions autonòmiques és Armando Ojea, home de confiança i tinent d'alcalde de Pérez Jácome. El seu partit el descriu com un home multifacètic: és llicenciat en física, professor de música i teclista en un grup musical, Pachán, que tocava en revetlles i festes de poble. Un dels punts més destacats del seu currículum és que parla 12 idiomes, i és dels pocs espanyols que coneix l'idioma ètnic wólof, del Senegal i Gàmbia. A més, segons es descriu a la web del Concello d'Orense també té "nocions en màrqueting, biologia i psicologia". Una de les seves promeses més destacades a la seva ciutat va ser la construcció del gratacel més alt d'Espanya, una promesa electoral que mai va complir. Tanmateix, s'ha vist involucrat en diverses polèmiques, com aparcar malament prop de l'ajuntament i per sortir borratxo a una tertúlia a la televisió. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!