El cantautor i activista independentista, Lluís Llach, ha carregat contra l'estratègia que està seguint el Govern per respondre al cas CatalanGate. El president Pere Aragonès avui ha anunciat que refredarà els contactes amb el govern espanyol i no "normalitzarà les relacions" fins que donin explicacions. Aquesta amenaça no és ben rebuda per Llach: "Mare de Déu, les relacions no són normals fa quatre segles". El cantautor ha assegurat que "el greu error" del diàleg, és "no fotre res que obligui l'adversari a necessitar" la interlocució. També ha criticat que l'executiu d'Aragonès no hagi pres mesures polítiques, sinó que només hagi anunciat represalies legals. Ja que les mesures legals és "qüestió de trobar bons advocats". En canvi, les mesures polítiques "són qüestió de bons polítics".

La resposta del Govern a l'espionatge contra els líders independentistes dona lloc a interpretacions obertes: les relacions no estan trencades, però la confiança està "danyada", i per restaurar-la, ha de ser la Moncloa qui s'encarregui de la reparació. Així ho ha dit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una intervenció després d'una reunió acompanyat de tots els membres del Govern des del Palau de la Generalitat: "La confiança amb el govern de l'estat és mínima, es fa realment difícil confiar en qui tot apunta que t'ha estat espiant". Així doncs el Govern considera que fins que no s'aclareixi i se sàpiga la veritat sobre el CatalanGate, les relacions no es normalitzaran: "La pilota està a la teulada de l'estat", ha insistit Aragonès, que ha reclamat a l'estat reparar la relació amb transparència i assumpció de responsabilitats, i ha anunciat que també ha demanat una reunió amb Pedro Sánchez per aclarir "cara a cara" el succeït i per saber fins a quin punt en tenia coneixement.

Ara bé, significa això que la taula de diàleg s'ha congelat o que no assistiran a la conferència de presidents? La resposta no és gaire clara. Aragonès ha reconegut que ara és molt difícil que hi hagi "les condicions per avançar" i que la taula "ha quedat afectada", tot i que la taula ja estava sense data abans d'esclatar la polèmica. I de la conferència de presidents, ha recordat que habitualment ja no hi assisteix, més enllà de quan s'han tractat temes com la pandèmia o la guerra d'Ucraïna. 

En paral·lel, des de la Moncloa intenten apagar el foc. Durant les últimes hores, els equips de Pedro Sánchez i Pere Aragonès han intercanviat "algun missatge", segons remarquen fonts de l'executiu central, que remarquen que "treballaran per a restablir la confiança" amb la Generalitat. En aquest sentit, la Moncloa recorda que ha donat "mostres clares i inequívoques de la voluntat de diàleg" i que han "treballat molt per la desjudicialització. En públic, aquest dimarts al migdia, la ministra-portaveu Isabel Rodríguez ha volgut treure ferro a les conseqüències de les informacions fetes públiques. Ha aprofitat l'avinentesa per a remarcar els "esforços" fets des del govern espanyol en "treballar per a la desjudicialització i la superació el conflicte a Catalunya". Avui, ha conclòs Isabel Rodríguez, "la situació no és la mateixa que el 2017 o el 2019".