La presidenta del Parlament, Anna Erra, ha enviat una carta al seu homòleg del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, per assenyalar que la decisió de la Sala de mantenir el judici a Josep Maria Jové en dates que coincideixen amb plens de la cambra catalana és un "menysteniment de la posició institucional del Parlament". En aquest sentit, qui presideix la institució legislativa creu que el fet que es permeti a Jové —és el president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana— delegar el vot "no és suficient per conciliar degudament el dret fonamental a la participació i a la representació política".

Aquesta missiva d'Erra es produeix unes setmanes després que Josep Maria Jové li traslladés que emprengui "totes les accions possibles per assegurar tant el dret a la representació política com el de la participació política" dels seus electors. Concretament, la petició del republicà arribava després que el TSJC rebutgés modificar vuit de les 21 sessions que durarà el judici contra ell, Lluís Salvadó (president del Port de Barcelona) i Natàlia Garriga (consellera de Cultura) per haver organitzat el referèndum de l'1 d'octubre. Jové lamentava les traves per poder compaginar els plens amb les sessions del judici i instava Anna Erra a ajudar a canviar aquesta situació.

Erra avisa que la participació en un ple va "molt més enllà de la simple emissió del vot"

En la carta, la presidenta del Parlament vol subratllar la seva "disconformitat" amb la decisió presa pel TSJC, segons la qual argumenten que el possible conflicte entre el dret de representació política i el desenvolupament d'un judici penal es pot resoldre amb el mateniment de les dates fixades inicialment i que la coincidència amb els plens es resolgui amb la delegació del vot en un altre diputat. Erra manifesta que aquesta situació "no s'adequa a cap dels supòsits" de l'article 95.2 del reglament i que "el treball parlamentari en el ple va molt més enllà de la simple emissió del vot", indicant la participació en els debats, el seguiment o negociació política amb altres grups. Per tot plegat, la també vicepresidenta de Junts afirma que "l'exercici mateix del vot depèn del desenvolupament dels debats i de la negociació" i que "la delegació ha de tenir un caràcter excepcional".

Durant la missiva, Erra apuntala que una via hauria estat el canvi d'algunes dates de les sessions del judici, ja que hauria estat "suficient per conciliar els interessos en joc", referint-se al dret de participació i representació política amb el desenvolupament del judici. En aquesta línia, la presidenta del Parlament demana a la sala del TSJC que prengui en consideració les seves "apreciacions" per poder trobar una "solució satisfactòria al problema plantejat".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!