El ministre de Cultura del govern espanyol, Ernest Urtasun ha entregat aquest dimecres la Medalla d'Or de les Belles Arts a la Genadería Miura, una de les ramaderies de braus més populars d'Andalusia. Ho ha fet a Cadis, acompanyat dels reis Felip VI i Letícia, que no han volgut faltar a aquest esdeveniment anual, on també hi han participat polítics andalusos com el seu president, Juanma Moreno. La decisió de col·locar Urtasun, que sempre s'havia identificat com antitaurí, descrivia els toros com una activitat "sàdica i menyspreable" i havia signat manifestos en contra, com a ministre de Cultura havia generat recels entre els empresaris d'aquest món per possibles repercussions però l'entrega d'aquest important guardó demostra el contrari. El ministre català ha saludat als ramaders Antonio i Eduardo Miura i ha aplaudit quan aquests han pujat a l'escenari per recollir el premi, que els ha entregat la reina Letícia. 

Elogis del govern espanyol durant l'època d'Iceta 

Cal tenir en compte que va ser durant l'època de Miquel Iceta al capdavant del ministeri que es va decidir atorgar la Medalla a Miura, juntament amb 31 personalitats i entitats més, entre les quals destaquen el cantautor Víctor Manuel o la cantant María Jiménez, que ha rebut el premi a títol pòstum. En el seu moment, el govern espanyol va exposar aquests motius per premiar a l'empresa taurina: "És probablement la més llegendària de la història de la tauromàquia. Especialment destacable és la fidelitat de la casta als seus orígens, ja que, durant tota la seva trajectòria gairebé bicentenari, ha mantingut invariable un encaste singular, associat a valors com la bravura, l'emoció i la bellesa del brau de lidia". 

Discussió al Senat

L'aversió que sent Urtasun pel món dels toros, tal com ell mateix havia manifestat, va provocar crítiques del sector per la decisió de situar-lo al capdavant del ministeri de Cultura i Sumar, partit del qual és el portaveu, portava al seu programa electoral suprimir el finançament públic als espectacles amb mort dels animals. Des del PP, en una sessió de control al Senat, Juan Manuel Ávila li va voler recordar al ministre que la tauromàquia està regulada a Espanya com a "patrimoni cultural digne de protecció". Al seu torn, el ministre va afirmar que hi ha una majoria d'espanyols amb cada cop "més sensibilitat pels drets dels animals i que no comparteixen el seu maltractament". Des del PP, van exigir una rectificació a Urtastun desautoritzant-lo per parlar del món taurí per la seva manca de coneixement: "No té capacitat per parlar malament de la festa ni per prendre decisions", van recriminar-li. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!